Sunday, August 4, 2013

Assalamualaikum WBT.


Sememangnya perniagaan itu adalah 9/10 dari sumber pendapatan di dunia ini. Nabi kita, Nabi Muhammad SAW juga merupakan seorang peniaga/usahawan. Ini menjadikan berniaga dan bidang keusahawanan adalah salah satu dari Sunnah Rasullullah SAW.

Jadi, kita sebagai ummatnya perlu berusaha untuk menjunjung Sunnah ini dan peluang permulaan yang terbaik adalah di Konvensyen Usahawan Muslim - Bisnes Sebagai Fardhu Kifayah. Inilah tapak permulaan yang dicari-cari selama ini.

Para speaker yang berpengalaman dan merupakan antara individu yang telah berjaya dengan cemerlang dalam perniagaan yang mereka ceburi. Nama mereka terkenal di seluruh negara kerana kejayaan mereka.

Kejayaan mereka telah terbukti dan inilah yang paling penting. Mereka berbicara berdasarkan pengalaman dan ilmu mereka. Bukan sekadar omong kosong sahaja.


6 orang speaker yang terlibat dalam konvensyen ini adalah:
1. Ustaz Pahrol Mohamad Juoi - Penceramah Bebas
2. Datuk Nadzim Johan - Pengasas Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)
3. Datuk Wira Dr. Haji Ameer Ali Mydin. - Pengarah Urusan Mydin Holdings Sdn Bhd
4. Tuan Haji Ali Hassan Mohammad Hassan - Pengarah Urusan Al-Ikhsan Sport Sdn Bhd
5. Dato’ Sri Syed Zainal Abidin - Pengerusi Minsyam Sdn Bhd.
6. Dato’Dr Rusly Abdullah (Chef Li) - Mentor Jutawan Senyap

Lihat senarai nama speaker di atas, dan inilah masanya kita mengorak langkah untuk mengambil sedikit ilmu dari mereka berenam. Kejayaan mereka bukan kepalang dan tiada apa dapat disangkal lagi. Dan yang paling penting, mereka inilah antara ikon dalam dunia Usahawan Muslim.

Aturcara bagi konvensyen ini juga sangat padat dan pastinya masa yang berlalu akan dirasai begitu pantas. Rujuk gambar di bawah untuk tentatif Konvensyen Usahawan Muslim atau klik sahaja link di sebelah.


Informasi lain berkaitan konvensyen ini adalah ia akan dilangsungkan di:

Dewan Muktamar, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan
Jalan Perdana, 50480 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Rujukan Lokasi: Klik Sini

Pada: 7 September 2013.

Jom sama-sama kita ramai-ramai hadir ke Konvensyen Usahawan Muslim - Bisnes Sebagai Fardhu Kifayah ini bagi menimba ilmu dan yang paling penting boleh membuat "Networking". Boleh berkenalan dengan lebih ramai usahawan Muslim di Malaysia ini.

Untuk menyertai Konvensyen Usahawan Muslim - Bisnes Sebagai Fardhu Kifayah ini, terus ke http://www.konvensyenusahawanmuslim.com/ untuk tempahan dan maklumat lanjut. Boleh bawa rakan, pekerja anda atau adik beradik ke konvensyen ini kerana ada harga istimewa jika daftar secara kumpulan.

Sekian.

Saturday, August 3, 2013

Salam Sukan,

Hari ini nak kongsikan keputusan Perlawanan pasukan yang bakal menentang dan bermain dengan pasukan kebangsaan kita iaitu pasukan FC Barcelona. Pasukan terbaik dunia setakat ini.

Kira bertuah jugakla peminat bola sepak Malaysia ini kerana bakal menyaksikan pemain-pemain terbaik dunia datang bermain di Malaysia. Bukan senang pasukan kuat seperti Barcelona nak datang ke negara kita nie. Pasti banyak penganjur kena bayarkan?

Tapi itu urusan penganjurla. Tapi yang dirisaukan adalah, berapa besar jaringan yang bakal Barcelona cipta dan berapa banyak gawang Malaysia akan dibolosi?


Kalau bernasib baik pun, Messi, Neymar, Xavi, Iniesta dan Fabregas yang ura-ura akan ke Man United akan main-main jer untuk elakkan jaringan terlalu besar. Kalau mereka bermain bersungguh-sungguh rasanya setakat belasan jaringan tu tak mustahil.

Silap-silap boleh cecah puluhan gol. Sedangkan kelab Brazil yang kuat seperti Santos FC iaitu bekas kelab Neymar pun mereka belasah dengan jaringan 8:0. Inikan pasukan kebangsaan kita yang kita tahu tahapnya yang baru kalah dengan kelab divisen 2 Jepun pun kita kalah dengan jaringan agak besar iaitu 5:0.

Tak dapat bayangkan jumlah jaringan kelab nombor 1 dunia, Barcelona akan jaringkan di Stadium Bukit Jalil nanti. Sama-sama kita harap pemain Malaysia tak pemurah sangat bagi gol mudah kat Barcelona nanti yer. Kalau nak jadi pemurah baik buat cara lain, bolehla dapat jadi pemain bola pemurah.


Tapi kalau banyak gol, peminat Barcelona pasti sangat gembira sebab satu kepuasan tonton perlawanan bola di stadium adalah saat jaringan gol. Memang meriah dan kepuasan amat dirasai.


Diharapkan Pemain kebangsaan kita mampu menangkis serangan dari pasukan Barcelona. Janganla bagi Barcelona jaringkan banyak-banyak gol yer. Peluang ini perlu diambil untuk pasukan terus belajar dari pasukan utama dunia.

Tapi janganla asyik belajar jer yer. Kenala implementasikan apa yang dipelajari dalam meningkatkan permainan pasukan kita dan liga kita.

Sekian,
Majulah Sukan Bola Sepak Untuk Negara Kita.

P/s: Sedekah dan Pemurah di Bulan Ramadhan.

Friday, August 2, 2013

Salam Ramadhan Semua,

Hari ini takde entry nak buat jadi nak share kepada kawan-kawan blogger seorang pemuda yang juga blogger yang dah lama saya follow perkembangannya secara tidak langsung.

Sumber Gambar: http://www.aqifazizan.com/blog

Pemuda yang dimaksudkan adalah saudara Aqif Azizan. Beliau aktif dalam bidang penulisan yang membantu meningkatkan keyakinan diri pembaca dan juga membantu pembaca tentang teknik ayat jualan yang berkesan dan power bagi meningkatkan jualan produk mahupun servis usahawan.

Jika anda ingin baca hasil tulisan beliau, boleh ke blog beliau di http://www.aqifazizan.com/blog. Banyak perkongsian yang boleh kita jadikan sumber rujukan. Rujukan kita dalam mencipta penulisan di blog kita yang sentiasa kita update agar menjadikan blog kita meningkat ketahap yang lebih baik dari segi gaya penulisan dan penggunaan bahasa.

Seperti biasa, saudara Aqif Azizan juga seorang yang aktif dalam dunia Facebook dan boleh like page beliau di sini https://www.facebook.com/aqifazizandotcom. Di sini juga banyak maklumat dan ilmu yang saudara Aqif Azizan kongsikan secara percuma sahaja tanpa dikenakan sebarabg bayaran.

Selain dari blog dan Facebook, saudara Aqif Azizan adalah pemilik dan juga penulis di syarikatnya iaitu syarikat Write ToWealth yang aktif menerbitkan buku dan ebook yang berkonsepkan penulisan dan jualan.

Kepada anda yang berminat untuk menceburi bidang penulisan secara serius, bolehla layari http://writetowealth.my/. Antara buku terbaru yang diterbitkan dan ditulis oleh saudara Aqif Azizan adalah ebook Formula 7 Hari Siapkan Ebook. Ebook ini memberi panduan untuk penulis baru menyiapkan eboo dalam masa 7 hari sahaja.


Memang menarik ebook ini untuk dibaca. Ringkas dan padat isi kandungannya. Sesuai untuk bacaan santai. Anda.

Sekian..

Thursday, August 1, 2013

Salam 1Malaysia,

Dah lama aktif dalam blogging nie sebenarnya. Tapi pendapatan takdela dapat sampai 4 angka macam blogger-blogger lain. Pendapatan dari blogging nie cukup sekadar suka-suka jerla.

Kalau nak kata pendapatan dari Nuffnang tu, memang dah lama tak meningkat dah. Dah hampir setahun, nilainya sama jer. Naik pun seringgit dua jer sebab memang dah lama tak dapat BE.

Lagi satu sebab dah lama tak berblogging secara serius. Dah lama tak post di blog. Pendapatan dengan blogging pun dah ke laut Merah. Bukan Laut China Selatan. Laut Merah terus.

Tapi disebabkan Ramadhan nie, mood berblogging dah datang balik, tapi tak taula berapa lama mood ini akan ada. Mungkin lepas nie kalau kerja offline terlalu banyak, memang tak sempatla nak update blog-blog yang ada.

Hasil dari berblogging nie untuk bulan Julai nie datang dari pengiklan yang letak banner diblog dan memang dah lama letak iklan di blog. Jadi pendapatannya tu maintainla.

Sumber Pendapatan Blog Bulan Julai 2013:

Pengiklanan di blog (Pengiklan Direct): RM150.00

Affiliate Marketing: RM0.00

Pay Per Click (Nuffnang & Etc): RM0.00

Lain-lain: RM0.00

Jumlah: RM150.00

Jadila dapatla duit untuk beli baju raya sehelai.



Salam 1Malaysia,

Hari ini blog Razis ingin melancarkan 1 peraduan/Giveaway kepada para rakan blogger yang ingin menjana pendapatan sampingan daripada berblogging. Peraduan/Giveaway yang tak seberapa ini bertujuan memeriahkan lagi industri blogging yang dilihat semakin suram akibat kewujudan laman Facebook.


Tak dapat dinafikan, laman Facebook telah menjadi pilihan ramai termasuk saya juga kerana mudah, ringkas dan ada bermacam-macam aplikasi yang boleh digunakan. Tak kirala untuk kegunaan persendirian mahupun perniagaan.

Baiklah, berbalik kepada peraduan/Giveaway yang terbaru ini. Blog Razis mencari Top Referrer ke blog ini dan pemenang dikira berdasarkan statistik dari Google Analytics.

Cara menyertai Peraduan/Giveaway ini sangat mudah, hanya perlu bawa trafik kepada blog Razis ini melalui blog anda. Tak kirala anda nak buat entry ataupun tidak, tiada paksaan. Cuma anda perlu membawa masuk trafik ke Blog Razis ini sebanyak mungkin bagi memastikan anda adalah pemenangnya.

Referrer tertinggi akan mendapat hadiah wang Tunai RM50.00 tajaan ISDA Creative. Hadiah ini agak rendah kerana kita dalam proses percubaan. Jika mendapat sambutan tinggi, kita akan naikkan nilai hadiah.

Jadi, sesiapa sahaja pemilik blog bolehla menyertai peraduan/Giveaway ini.

Peraduan/Giveaway akan dimulakan hari ini dan Pemenang akan diumumkan pada 7 Ogos 2013.

Jadi, para rakan blogger, bolehla mula mempromosikan Blog Razis yang tak seberapa nie yer untuk menambah duit raya RM50 ke dalam poket anda. Boleh beli baju raya tambahan atau kuih raya dengan RM50 tu.

P/S: Jika peraduan ini mendapat sambutan ramai, kita akan teruskan setiap bulan.

Iklan:
Pakej Lengkap Majlis Perkahwinan - ISDA Catering
Salam 1Malaysia,



10 Ranking Top Blogger Malaysia Julai 2013 ini diambil berdasarkan Alexa Rank - Malaysia bertarikh 31 Julai 2013.

1. BeautifulNara.com - #71
2. Paultan.org - #91
3. Blogserius.blogspot.com - #129
4. Penpatah.blogspot.com - #134
5. Rotikaya.com - #153
6. Denaihati.com - #157
7. Amanz.my - #161
8. Ohbulan.com - #179
9. Myartisfull.blogspot.com - #183
10. Hasrulhassan.com - #217

Melihat kepada senarai 10 Top Blogger bulan Julai 2013 di atas, banyak kejutan yang aku terima. Sejak aktif semula berblogging bulan ini dan setelah hampir 6 bulan tak aktif berblogging, memang senarai 10 Top Blogger di atas memberi kejutan pada aku.

Nampaknya banyak blog berunsurkan hiburan mengunguli carta 10 Teratas Top Blogger Julai 2013. Bulan Ogos nanti sama-sama kita tunggu dan lihat yer.

Tapi mungkin senarai bulan Ogos akan keluar agak lewat sedikit kerana hujung bulan Ogos nanti memang agak sibuk menguruskan hal perniagaan.

Diharap senarai ini mampu memberi kita motivasi dan inspirasi untuk terus berblogging.

Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Get this widget