Monday, April 14, 2014

Assalamualaikum Semua.

Post kali ini berkaitan dengan majlis perkahwinan lagi. Dan akan ada banyak lagi post berkaitan majlis perkahwinan selepas post ini.

Di harap post2 yang lepas, post ini dan post akan datang dapat membantu bakal pengantin merancang dan menguruskan majlis perkahwinan mereka dengan lancar.

Post terbaru ini berkaitan dengan aturcara majlis perkahwinan. Ada pelawat blog ini yang menaip keyword Majlis Kahwin Tanpa Sanding.
Majlis perkahwinan tanpa aturcara bersanding nie bukan suatu yang baru atau bukan satu kelainan. Dah banyak juga majlis yang tidak melibatkan aturcara bersanding.

Majlis Berbentuk Islamik

Kebiasaanya majlis yang lebih kepada konsep Islamik akan menggugurkan aturcara bersanding dari majlis mereka.

Sebagai gantinya, mereka akan menjadikan aturcara makan beradab sebagai acara utama majlis mereka.

Membantu Pengantin Berjimat

Jika tiada acara bersanding, kebiasaannya pelamin juga tiada. Ini dapat menjimatkan kos perkahwinan pengantin. Kos pelamin agak tinggi dan dengan ketiadaan pelamin, kos perkahwinan dapat dijimatkan.

Jika inginkan pelamin pun, hanya perlu buat pelamin mini atau pelamin yang simple sekadar untuk bergambar bersama keluarga, rakan ataupun saudara mara.

Risau Orang Mengata.

Perkara ini memang sentiasa akan berlaku jika majlis anda lain dari yang lain. Akan ada buah mulut bual bicara orang lain. Itu memang tak akan dapat dielakkan.

Apa yang penting, anda perlu ikut pendirian anda tanpa perlu risau apa orang lain akan kata.

Jika anda bertujuan untuk penjimatan, teruskan. Jangan fikirkan apa yang akan dikatakan orang lain kerana anda yang akan beruntung di kemudian hari. Bukan orang lain. Duit anda yang akan jimat, bukan duit orang lain.

Itu yang anda perlu tetapkan dalam keputusan anda.

Sekian.
Razis
ISDA Catering & Wedding Planner
www.isdacatering.com

Tagged: , ,

2 comments :

  1. Saya kawin pun tak bersanding...tapi ada la pelamin simple untuk bergambar...

    Saya dapat link blog ni dari segmen blogwalking kak Mia Liana...so ikut blogwalking sekali :)

    ReplyDelete
  2. Sanding tu pencukup syarat jer. Kalau tak sanding mmg tak jadi masalah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Get this widget