Friday, October 31, 2014

Jersi baru Harimau Malaya yang bakal digunakan di Piala AFF sudah dilancarkan secara rasmi oleh penaja rasmi jersi Harimau Malaya, iaitu NIKE.

Jom tengok gambar jersi baru Harimau Malaya. Nampak gah.

Harap tuah jersi baru ini dapat membawa kemenangan kepada pasukan Harimau Malaya di AFF nanti.




Macam-macam ragam bakal pengantin mendesign kad kahwin mereka.

Ada yang buat macam timeline Facebook, ada buat macam surat khabar punya layout dan macam-macam lagilah.

Makin lama, makin banyak design baru kad kahwin dikeluarkan.

Ini yang terbaru, design kad kahwin yang berkonsepkan Kertas Soalan Peperiksaan.

Sangat kreatif idea ini.

Ini dia design kad kahwin yang berkonsepkan Kertas Soalan Periksa.




Thursday, October 30, 2014

Berdasarkan survey dan pembacaan sendiri, antara entry yang kerap menarik perhatian pembaca Blog adalah entry yang berkaitan blogging itu sendiri dan berkaitan dengan Hiburan.


Ramai Pembaca Blog adalah pemilik Blog. Maka mereka sangat perlukan informasi untuk meningkatkan kualiti Blog mereka.

Jadi, saya senaraikan 3 Jenis entry yang mudah menarik pembaca untuk membaca.

1. Entry berkenaan Panduan Menarik Trafik Ke Blog.
- Segala entry yang berkongsi tentang trafik Blog akan mampu menarik minat pembaca terutamanya pembaca yang mempunyai Blog sendiri.
- Trafik sentiasa menjadi sasaran blogger.
- Ini kerana, tanpa trafik, Blog ibarat Hidup Segan, Mati Tak Mau.
- Jadi, sebarang entry terutamanya dari otai blogger yang berkaitan dengan trafik akan menarik pembaca.

2. Entry Cara Buat Duit Dengan Blog.
- Satu lagi entry yang sentiasa menjadi carian para blogger mahupun orang yang sedang mencari sumber pendapatan sampingan.
- Buat Duit Dengan Blog boleh dikategorikan mudah kerana modal yang perlu dikeluarkan tak banyak.
- Jadi, entry buat duit dengan Blog memang akan menarik minat pembaca.
- Oleh itu, jika anda blogger yang dah mula buat duit dengan Blog, elok kongsikannya di Blog agar menarik lebih ramai pembaca.
- Walaupun income itu hanya 2 atau 3 ringgit. Ia adalah perkongsian yang baik sebagai motivasi diri dan pendorong blogger baru.

3. Entry kontroversi Artis mahupun Selebriti.
- Entry gosip artis dan Selebriti akan menjadi pilihan kerana sudah menjadi lumrah manusia yg sukakan gosip.
- Kalaupun gosip itu bukan cerita sebenar, ia tetap menarik pembaca untuk membacanya.
- Apapun, entry ini kurang digalakkan jika Blog anda fokus kepada bidang lain.
- Entry gosip ini lebih kepada publisiti dan tak menaikkan kredibiliti anda sebagai blogger.
Entry ini sesuai untuk Blog yang memang fokus pada entry hiburan semata-mata.

Diharap entry ini dapat membantu. Kepada anda yang ada idea lain, bolehlah kongsikan di sini untuk rujukan kita semua rakan blogger.

Tuesday, October 28, 2014

FIFA telah mengeluarkan senarai pendek 23 pemain yang bakal bersaing bagi menjadi pemain terbaik dunia 2014, Anugerah FIFA Ballon D'or 2014.

Anugerah paling berprestig bagi pemain bola sepak dunia. Anugerah ini dimenangi oleh Cristiano Ronaldo pada tahun lepas.



Selain Ronaldo, pemenang 4 tahun berturut-turut 2009-2012, Lionel Messi juga turut tercalon dalam senarai 23 pemain ini.

Senarai Penuh 23 Pemain Bakal Terima Anugerah FIFA Ballon D'or 2014

  1. Gareth Bale, Wales, Real Madrid
  2. Karim Benzema, France, Real Madrid
  3. Diego Costa, Spain, Chelsea
  4. Thibaut Courtois, Belgium, Chelsea
  5. Angel Di Maria, Argentina, Manchester United
  6. Mario Gotze, Germany, Bayern Munich
  7. Eden Hazard, Belgium, Chelsea
  8. Zlatan Ibrahimovic, Sweden, Paris Saint-Germain
  9. Andres Iniesta, Spain, Barcelona
  10. Toni Kroos, Germany, Real Madrid
  11. Philipp Lahm, Germany, Bayern Munich
  12. Javier Mascherano, Argentina, Barcelona
  13. Lionel Messi, Argentina, Barcelona
  14. Thomas Muller, Germany, Bayern Munich
  15. Manuel Neuer, Germany, Bayern Munich
  16. Neymar, Brazil, Barcelona
  17. Paul Pogba, France, Juventus
  18. Sergio Ramos, Spain, Real Madrid
  19. Arjen Robben, Netherlands, Bayern Munich
  20. James Rodriguez, Colombia, Real Madrid
  21. Cristiano Ronaldo, Portugal, Real Madrid
  22. Bastian Schweinsteiger, Germany, Bayern Munich
  23. Yaya Toure, Ivory Coast, Manchester City
Dari 23 senarai pemain ini, kesemua mereka mewakili negara mereka dalam Piala Dunia Brazil yang baru lepas kecuali Zlatan Ibrahimovic.

Manakala 2 penjaga gol turut bersaing untuk cuba memenangi anugerah berprestig ini iaitu Manuel Neuer dan Thibaut Courtois.

Kalau mengikut senarai di atas, berkemungkinan Ronaldo bakal mengekalkan anugerah yang dimenangi tahun lepas kerana persembahan cemerlangnya bersama Real Madrid dan berjaya membantu Madrid memenangi Liga Juara-juara.

Cuma, Ronaldo kurang cemerlang ketika bersama Portugal dan ini sedikit memberi kesan kepada Ronaldo.

Messi juga pastinya antara calon pilihan.

Calon lain yang berkemungkinan untuk menang adalah Tony Kroos dan Mario Gotze yang membantu Germany memenangi Piala Dunia Brazil.

Manakala calon lain dilihat kurang menyerlah dan apapun sama-sama kita tunggu siapa yang menang nanti ya.

Sumber: ESPN
Kalendar Takwim Persekolahan bagi tahun 2015 telah dikeluarkan maka pada yang nak merancang percutian dah boleh rancang awal-awal atau dah boleh booking terus.

Lambat booking tak merasa nanti sebab dah fully booked.

Bagi aku yang terlibat dalam industri perkahwinan, cuti sekolah adalah antara waktu popular bagi menamatkan zaman bujang.

Jadi, perancangan rapi perlu diatur seperti promosi dan sebagainya agar dapat memberi pulangan maksimum pada waktu cuti persekolahan.

Kalendar Takwim Persekolahan 2015 bermula pada 4 Januari 2015 bagi negeri yang mulakan minggu pada hari Ahad iaitu Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu.


Manakala negeri yang minggu bermula pada hari Isnin, hari pertama persekolahan bermula pada 5 Januari 2015.


Semoga sedikit perkongsian ini dapat membantu pada mereka yang ingin menamatkan zaman bujang mereka pada musim cuti persekolahan tahun 2015 nanti.

Dan boleh juga digunakan untuk merancang cuti tahunan bersama keluarga.

Itupun pada yang ada anak bersekolah la, kalau anak belum sekolah lagi, baik anda cuti pada minggu bukan musim cuti sekolah.

Kalau tidak memang sesak dan padatlah jawapannya.

Sekian.

Friday, October 24, 2014

Affiliate atau pemasaran agen yang dibayar berdasarkan komisen atas setiap jualan adalah satu sistem pemasaran yang menjadi pilihan ramai Internet Marketer (IM) dalam memasarkan produk dan servis mereka.

Aku pun baru berjinak-jinak dalam dunia affiliate ini dan pernahla jugak dapat income dari program affiliate ini tetapi tak banyak.



Jadila buat belanja makan roti canai kat kedai mamak.

Income tak banyak ini disebabkan oleh tak ada ilmu pengetahuan untuk buat affiliate nie. Buat dan promosi pun main terjah jer. Memang komisen tak masyukla.

Kalau nak berjaya dalam affiliate ini perlukan ilmu pengetahuan yang tinggi kerana kita perlu bersaing dengan agen affiliate lain yang dalam masa sama mempromosi produk atau servis yang sama.

Memang mencabar kerja menjadi affiliate ini. Tetapi, dengan panduan dari pakar dalam bidang affiliate ini, iaitu Tuan Rahman Basri dan Tuan Shuth, Insha Allah pendapatan melalui affiliate akan berbaloi-baloi dan masyuk.

Panduan ini boleh anda dapat dengan klik banner di bawah. Boleh dapatkan segera dan boleh terus promosi dan menjana pendapatan dengan Affiliate.


Thursday, October 23, 2014

Ramai blogger baru masih mencari dan tercari-cari arah tuju blog dan penulisan mereka.

Yang dah lama berblog macam aku nie pun ada masalah yang sama.

Susah nak kekal fokus dalam satu arah berblog ini. Masih blur tentang arah tuju.

Untuk menjadi blogger berjaya dan blog menjadi terkenal, perlukan arah penulisan yang jelas dalam berblog.

Kebanyakkan Top Blogger sudah ada arah mereka dan segmen penulisan mereka yang tersendiri dan fokus dalam bidang atau tajuk tertentu agar mereka tak lari dari tujuan asal mereka menulis blog.

Sumber: eizil.com

Tapi kini aku semakin nampak arah tuju aku berblog nie. Arahnya adalah tulis jer pasal apa yang aku rasa nak tulis.

Jadi, blog ini akan jadi sedikit caca marbala dan bercampur baur dari segi kandungannya entry dan posting.

Tapi aku akan lebihkan pada bidang dan nasihat untuk merancang majlis perkahwinan dan juga bisnes.

Almaklumlah, aku adalah pengusaha dan peniaga yang terlibat dalam industri perkahwinan.

Disamping berniaga tu, apa input dan pengalaman akan aku kongsikan dalam blog ini antaranya adalah Panduan Bakal Pengantin untuk Merancang Majlis Perkahwinan mereka. Tips dan panduan ini adalah antara entry yang banyak menarik pelawat ke blog aku yang tak seberapa ini.

Harap sedikit tips ini akan membantu bakal pengantin merancang majlis perkahwinan mereka supaya majlis berjalan dengan lancar dan teratur.

Sukan juga akan aku selitkan dalam blog ini sebab bola sepak adalah sukan kegemaran dan aku adalah penyokong Manchester United.

Apa berita best yang aku rasa aku nak kongsi, aku akan kongsikan bergantung pada kelapangan masa untuk menulis.

Bukan mencari alasan untuk tidak menulis, tapi komitmen bisnes dan komitmen nak menjaga 3 orang anak memang memerlukan masaa yang banyak.

Anak dah tido barula boleh nak berblogging. Kalau tak memang kena kacau jerla jawabnya.

Rasanya itulah arah blog ini selepas ini. Di harap adala yang sentiasa sudi membaca dan melawat blog biasa-biasa ini.

Tuesday, October 21, 2014

First time masuk stadium Selayang walaupun dah lebih 3 tahun tinggal di Selayang.

Jarak rumah aku dari Stadium Selayang tu 5 minit jer dah sampai.



Walaupun dekat memang tak pernah terdetik nak tengok game kat situ sebab masa dan malas.

Tapi disebabkan nak layan game Felda United yang dah kalahkan team Selangor, aku pegi jugakla.

Tapi memang berbaloi pegi tengok game Felda vs JDT.

Walaupun permainan agak slow sebab hujan yang turun agak lebat dari awal permainan tapi kerancakkan dapat dirasai sejak dari awal permainan.

Apapun, mutu pengadilan perlu dipertingkatkan sebab agak berat sebelah. Nampak sangat berat sebelah kepada JDT.

Apapun tahniah kepada Felda kerana berjaya menang 4 - 3 ke atas team pilihan JDT walaupun bermain dengan 10 orang pada 20 minit terakhir perlawanan.

Tugas berat menanti Felda yang akan berkunjung ke padang Keramat JDT di Larkin.

***Gambar terhad sebab hujan. Phone simpan dalam plastik.

**majulah sukan untuk Negara


Sunday, October 19, 2014

Sesiapa pun dalam dunia nie minta dijauhkan dari sebarang bencana atau dugaan. Tetapi siapa boleh elakkan jika sudah ditakdirkan.

Cuma perlu terima dengan penuh keredhaan dan teruskan kehidupan.

Inilah yang menimpa rakan blogger yang rumahnya telah hangus terbakar dijilat api.



Kebakaran ini memusnahkan keseluruhan rumah mereka dan sekarang mereka tinggal sehelai sepinggang.



Apapun syabas diucapkan kepada Top Blogger, Denaihati atas usaha mereka menjalankan kempen 1 komen 1 ringgit mereka dermakan kepada rakan blogger yang ditimpa kebakaran.

Anda perlu komen jer. Itu jer anda perlu buat. Tak perlu keluarkan duit anda.

Usaha anda hanya perlu komen di entry yang link di bawah:

1 Komen, RM1 Akan didermakan.

Jom komen dan bantu keluarga rakan blogger ini.

Sekian.

Wednesday, October 15, 2014

Baru baca BH Online, berita tentang Uptown Shah Alam di Seksyen 24 terbakar.

Dilaporkan hampir 40% musnah akibat kebakaran tersebut.

Lebih kurang 196 buah kedai yang terbakar.

Gambar Kebakaran Uptown Shah Alam ihsan dari BH Online.




Harap peniaga yang terlibat dalam kebakaran ini tabah.

Sumber: BH Online
Masalah ini biasa dihadapi oleh peniaga baru yang berniaga menggunakan modal sendiri dan takut untuk berhutang dengan bank.
Tahu jerla bank. Kalau pinjam mesti kena bayar. 

Tak bayar nama tergadai. Risiko besar inilah yang ramai peniaga baru dan kecil cuba untuk elakkan.

Tambah pula dengan kadar interest yang tinggi dikenakan oleh pihak bank.

Hal ini menjadikan bank bukan pilihan utama bagi peniaga kecil mendapatkan dana tambahan.

Lagi satu, kalau meniaga jalanan yang tak ada penyata, macam mana nak pinjam bank? Sah sah kena tolak permohonan anda.

Jadi, sebagai alternatif lain untuk dana tambahan, kenala cari pelabur lain yang tak kenakan interest.

Caranya adalah cari pelabur dan jadikan mereka rakan kongsi bisnes anda.

Bayar mereka berdasarkan keuntungan bulanan mahupun tahunan. Yang mana dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Kalau satu pelabur tak cukup, carilah 2,3,4 ataupun 5 pelabur.

Yang penting bisnes berpotensi dan memberi pulangan lumayan.

Tuesday, October 14, 2014

Saja nak kongsikan hasil kreatif pembuat air kopi.

Menarik juga hasil kerja mereka. Kalau Mmg dah berbakat, buat apa pun mampu menarik perhatian ramai.

Begitu juga dalam bisnes, buat bisnes yang mengikut bakat dan minat anda.

Insha Allah hasilnya berbaloi dan menarik perhatian.





Wednesday, October 1, 2014

Ada tengok kat laman FB Page Rahsia Hawa tadi gambar Puding Roti Karamel nie. Nampak cantik dan sempurna serta macam sedap.


Jadi nak kongsikanlah di laman Blog Perkongsian ini.

Walaupun bukan niat nak masak pun. Tapi sekadar berkongsi Resepi Puding Roti Karamel ini.

RESEPI PUDING ROTI KARAMEL

Bahan-bahan:

3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat - sy letak 3/4 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara membuat Puding Roti Karamel

Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit).

Kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, (berhati2 gula panas).

Kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang.

Ketepikan.

Panaskan pengukus.

Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.

Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla.

Blend sekejap agar sebati.

Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)

Sejukkan dahulu barulah di potong dan hidangkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Get this widget