Sunday, November 30, 2014

Alhamdulillah. Tepat tengah malam nie masuklah kita ke bulan terakhir 2014. Bulan disember. Sekejap jer kan rasanya dan masuk bulan 12.


Untuk blog ini, banyak pembaharuan dan aku buat pada bulan November ini. Salah satunya aku upgrade ke domain dot com. Dari razishamit.blogspot.com ke www.razishamit.com

Kalau ikutkan, aku dah berblogging sejak 2008. Tapi blog ini aku wujudkan sejak 2011 lagi. Lama jugakla tu. Dah lebih kurang 3 tahun wujudnya blog ini.

Blog sebelum ini ada lagi. Cuma kurang update dan aku lebih fokus kat blog Perkongsian RH ini.

Sebelum ini memang suam suam kuku jer blog ini sebab update pun sebulan 5 atau 6 jer. Paling banyak pun 10 atau 11.

Tapi bulan 11 nie memang luar biasa mood nak update blog nie. Sampai 46 posting dapat dipublish bulan ini. Termasuk post yang ini adalah 47.

Paling banyak setakat ini. Average 1 hari 1.5 posting aku publish. Kita taip tiap harila aku update Blog ini.

Untuk bulan 12 yang akan tiba beberapa jam jer lagi nie, aku harap dapat terus kekal update blog perkongsian RH ini supaya ia terus kekal ada dalam dunia blogging yang semakin mencabar.

Gaya penulisan tetap akan sama, aku akan tabur jer, tak nak skema sangat. Tapi tetap ada batas bahasa aku akan ikut. Taklah tabur sangat pun sebenarnya.

Dan paling penting, harap blog ini akan terus naik dan naik pembacanya. Sekarang setakat cukup cukup makan jer.


Itu untuk blog, untuk bisnes tak banyak perbezaan macam bulan bulan sebelumnya.

Sibuk tetap sama cuma bertambah sikit sebab dah mula cuti sekolah.

Harapan untuk bisnes di bulan 12 pula macam biasalah, nak sales naik berganda ganda untuk tahun depan 2015.

Staff baru akan masuk lagi 2 orang. So, memang kena push mereka buat sales banyak banyak dan banyak.

Semoga bulan 12 ini kita lebih cemerlang. Cemerlang dunia dan cemerlang ke arah akhirat. Amin
Semakin menjadi trend sekarang ini ada kambing golek di majlis kahwin.

Kalau dulu majlis yang agak agak elit sahaja ada kambing golek nie. Sekarang majlis kahwin pun dah ada kambing golek.


Memang syok. Menjadi pilihan ramai. Kalau setakat 1 ekor tu, tak sampai sejam dah clear. Licin tinggal tulang jer.

Siapa yang datang awal tu, Alhamdulillah akan merasa. Rezeki datang awal ke majlis. Kalau datang lambat memang tak ada rezekilah.

Antara faktor yang menyebabkan ramai pengantin sediakan menu kambing golek nie sebab kos yang sederhana. Mampu beli.

Kalau kambing golek untuk akikah jer yang akan mahal sikit sebab kambingnya fresh dari ladang.

Hari ini function yang aku jaga ada sediakan kambing golek. Special sikit function kahwin kelolaan ISDA Catering & Wedding Planner hari ini sebab ada kambing golek.

Kalau bakal pengantin nakkan kelainan di majlis kahwin anda dengan sediakan menu kambing golek, boleh tanya PIC dari ISDA Catering.

No ada tertera di gambar kambing golek kat atas tu. Atau boleh terus rujuk ke www.isdacatering.com.

Saturday, November 29, 2014

Kalau hari minggu busy kerja dengan ISDA Catering & Wedding Planner memang selalu tak berupdate Blog nie.

Tapi hari nie nak update sebab Malaysia menang lawan Singapore.

Bagus bagus sebab menang. Tapi masa draw tadi dah rasa sakit hati jugakla.

Tapi nasib baik tuah menyebelahi Dollah Salleh. Dapatlah penalti. Aku cakap tuah Dollah Salleh sebab kalau kalah dia yang kena pecat.

Bukan pemain yang asyik buat hal tu. Agak hangin aku dengan pemain yang selalu buat kesilapan sama kalau dah leading.

Apapun tahniah Dollah Salleh. Perubahan taktikal anda membawa hasil. Gary patut digantikan lebih awal oleh Hafiz Kamal.

Begitu jugak Mat Yo, patut Indra masuk lebih awal jugak atau Indra main terus dari awal.

Dan semoga berjaya hingga ke perlawanan akhir team Dollah Salleh yang akan lawan Vietnam.
Sifat kreatif manusia memang ada macam macam gaya.

Kat ais boleh, kat makanan boleh dan macam macam lagi.

Kat post kali ini Blog Perkongsian RH nak kongsikan 9 gambar ukiran buah yang sangat menakjubkan.

Hanya yang berkreativiti tinggi sahaja mampu membuatnya.

Kalau tangan keras macam aku nie, ukiran ular lidi bolehlah aku buat.

Korang pulak macam mana? Haiwan apa yang korang boleh ukir dengan buah?

1. Ukiran Buah berbentuk burung dan bunga.


2. Ukiran Buah berbentuk burung hantu yang cute.


3. Ukiran buah berbentuk Naga kayangan. Orang Cina suka nie.


4. Ukiran buah bentuk Landak. Aku rasalah Landak. Kalau haiwan lain tak taula pulak.


5. Ukiran sayur bentuk anjing.


6. Ukiran buah bentuk burung hantu yang merah menawan. Dah tak menakutkan.


7. Ini tak pasti burung apa. Tapi sangat awesome.


8. Ukiran buah bentuk merak kayangan. Cantik sangat.


9. Ini biasa jer. Tapi orang biasa biasa macam aku takkan mampu ukir buah jadi macam ini. Tangan kayu taip artikel kat Blog bolehlah.


Kalau ukir buah memang tak jadi apala. Kalau ukir burung, mau jadi jin hasilnya.

Friday, November 28, 2014

Majlis perkahwinan yang dilangsungkan di dewan kebiasaannya sama sahaja dengan majlis perkahwinan di rumah atau taman yang menggunakan kanopi.

Kalau ada perbezaan pun ia ada sedikit sahaja bergantung pada persembahan apa yang ada.




Untuk aturcara majlis nie, kalau boleh lantik seorang yang khas untuk aturkan majlis ini.

Kalau nak harap pengantin yang atur atau mak ayah pengantin yang atur, besar kemungkinan akan kelam kabut.

Sebaik baiknya pilih pakej perkahwinan yang ada sekali khidmat mengkordinasi aturcara majlis.

Jika tak ada, cari khidmat Pengacara Majlis atau DJ yang berpengalaman dalam mengatur aturcara majlis dan pastikan ia mengikut kehendak anda atau hasil perbincangan anda dan keluarga.

Aturcara biasa untuk majlis perkahwinan di dalam dewan adalah seperti berikut:

Untuk majlis di dewan, ada 2 pilihan, keluarga rombongan masuk dengan pengantin atau rombongan masuk dulu dan duduk di meja yang telah disediakan.

Lebih elok jika masuk dulu sebelum pengantin kerana ia akan mengurangkan kesesakan dalam dewan. 

Kalau dewan besar tak apala, kalau dewan sederhana atau kecil, anda bayangkanlah kesesakannya ya jika rombongan yang mengiringi anda tu lebih dari 50 orang.

1. Berarak dari turun kereta hingga Pintu Gerbang.
Menggunakan Kompang live, Audio atau Bagpipe atau lain-lain

2. Berarak dari pintu gerbang ke pelamin.
Menggunakan lagu tema cinta, Selawat, Audio Gamelan, Gamelan Live atau main kompang terus ke Pelamin

3. Bersanding di atas pelamin.

4. Bacaan Doa

5. Aturcara Merenjis diiringi paluan kompang

6. Makan Beradab

7. Potong kek

8. Sesi bergambar

9. Sesi bebas dan beramah mesra bersama tetamu.

Semasa bersanding dan selepas bacaan doa, jika ada sebarang persembahan seperti silat atau tarian, bolehlah persembahkan ketika ini, sebelum acara merenjis.

Untuk majlis di dalam dewan juga ada 2 pilihan kepada pengantin untuk berarak. Samaada pengantin lelaki dan perempuan berarak turun kereta bersama atau pengantin perempuan menunggu pengantin lelaki di dewan.

Kemudian baru berarak bersama.

Aturcara ini adalah aturcara yang biasa saya aturkan untuk majlis yang saya kelolakan bersama ISDA Catering & Wedding Planner.

Jika anda ingin ubah mengikut citarasa anda pun boleh. Tapi inilah aturcara terbaik yang mudah dan teratur untuk diuruskan.

Jika ada pertanyaan boleh tinggalkan di ruang komen atau boleh email ke blogger.razis@gmail.com

Sebarang pertanyaan tak dikenakan cas. Jangan risau. Kalau nak free lagi khidmat koordinasi aturcara majlis, ambil pakej perkahwinan dengan kami di ISDA Catering & Wedding Planner. PM jika ada sebarang pertanyaan.

Insha Allah kami akan koordinasikan majlis anda selancar yang mungkin.

Kalau nak khidmat PA Sistem + Pengacara  Majlis + karaoke + Koordinasi Aturcara Majlis pun boleh. Kalau nak Pengacara Majlis + Koordinasi Aturcara Majlis pun boleh juga.

Senang cerita, semua bolehlah. PM jer ke FB ISDA Catering & Wedding Planner atau komen di entry ini.
Fikir sekali macam tak logik, tapi bila fikir banyak kali logik kot.

Kalau logik sekalipun memang boleh pengsan kalau dengar.

Cuba banyangkan, kita performance showroom, pastu tanya Kat budak sales, sekali dia cakap harga moto tu 400+++ ribu ringgit.

Mesti rasa nak pengsan seminit.

Moto apa yang harga sampai 400++ ribu ringgit tu? 

Ini moto nya.  Limited-edition Ducati 1199 Superleggera, RM488,888






Gambar Limited Edition Ducati 1199 Superlegga, yang harganya RM488,888 ini sumber dari paultan.org.

Patutlah mahal sangat moto Ducati nie. Limited Edition rupanya.

Thursday, November 27, 2014

Ramai mengetahui Facebook merupakan antara medium pemasaran/marketing terbaik dan murah pada masa ini.



Ramai dah jadi jutawan melalui bisnes di Facebook pada masa sekarang.

Facebook Popular, Blog Dilupakan

Tetapi sebelum popularnya Facebook, blog telah menjadi pilihan ramai untuk menjual dan membuat marketing. Ini kerana kosnya amat murah berbanding medium pemasaran lain pada masa itu.

Itu sebelum Facebook mengambil alih dan seterusnya mengungguli medium pemasaran berkos rendah. 

Akan tetapi, perlu diingat, semakin tinggi permintaan dalam pengiklanan Facebook, cas dan kosnya pasti akan terus meningkat.

Dan sekarang pelbagai polisi baru dikeluarkan oleh Facebook dan hal ini merumitkan lagi proses menjual melalui Facebook secara percuma atau secara kos yang minima.

Ini berlaku sejak pengapungan Facebook di pasaran saham. Pastinya kini keuntungan menjadi keutamaan Facebook.

Tapi, Jangan Lupakan Blog


Oleh sebab itulah kita tak boleh melupakan peranan blog sebagai medium pemasaran.

Blog dilihat kurang popular berbanding Facebook adalah kerana Facebook sangat "user friendly" berbanding blog yang agak teknikal sedikit, maklumlah Facebook adalah Social Media.

Ia memang berfungsi sebagai laman pertembungan social dan bukan pusat menjual.

Tetapi perlu diingat, blog adalah "Google Search Friendly". Ramai antara kita akan mencari sesuatu maklumat masih menggunakan Google.

Di sinilah kekuatan blog.

Ada Kedua Duannya Lagi Bagus

Maka dengan ini, blog adalah masih relevan sebagai medium pemasaran selain Facebook. Jika digabungkan keduanya, Insha Allah hasilnya akan lebih besar. "Two Is better than One".

Wujudkan blog jika anda belum ada, dan jika sudah ada kekalkan ia dan terus update. Apa yang anda promosikan di Facebook, promosikan juga di blog dan sebaiknya.

Blog Simple Tapi Jana Sehingga 5 Angka Sebulan


Boleh lihat contoh blog simple saya yang telah berjaya menjana pendapatan sehingga 5 angka sebulan www.isdacatering.com.

Selain blog ini, laman Facebook page juga saya sediakan sebagai serampang 2 mata. Fb Page saya untuk blog ini adalah ISDA Catering & Wedding Planner

Ada banyak lagi contoh blog yang menjana pendapatan lumayan seperti blog Majalah Niaga di www.majalahniaga.com dan banyak lagi.

Diharap perkongsian ini akan memberi manfaat kepada anda.

Sekian.

Wednesday, November 26, 2014

Dah lama jugak aku tak join segmen atau giveaway. Nie baru nak join. Join segmen bloglist blogger diarijejakahangat.com a.k.a DJH.

Sambil join segmen bloglist ini, korang juga boleh berpeluang menang RM10 tunai dengan jadi pelawat bertuah di blog Perkongsian RH ini.

Peraduan ini tak ada kena mengena dengan Segmen Bloglist DJH ini.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Pencarian bloglist bagi bulan Disember 2014 di Diari Jejaka Hangat bermula pada hari ini, 24 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 November 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk Segmen Bloglist Disember DJH 2014   
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
    Senang dan mudah kan?

    Mereka yang bertuah akan dipilih untuk masuk dalam bloglist DJH untuk bulan Disember dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Diari Jejaka Hangat  ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada. 1 Disember 2014.


    Kredit untuk Kak Mialiana
    Berita baru dan boleh kira dah sahlah sekarang nie. Sah bahawa bekas penyerang Selangor, Paolo Rangel telah menandatangani kontrak bersama pasukan Terengganu.

    Berita ini akan menguatkan gosip perpindahan Patrick Ronaldinho ke Selangor sebagai penyerang gantian kepada Rangel.

    Gambar Paolo Rangel bersama pasukan pengurusan Terengganu



    Selangor Cari Pemain Pertahanan Baru.

    Selangor pula semakin galak mencari pemain pertahanan baru bagi menggantikan Steve Pantilidis yang tak disambungkan kontraknya.


    Menurut lama FB Harimau Malaya, pemain pertahanan Australia menjadi sasaran baru selepas gosip mengatakan Selangor memancing Pemain Pertahanan antrabangsa Uruguay, Diego Lugano memang gosip semata mata.


    Jualla benda lain mcm ubat pengikat suami ke. Jual burger ke. Ini tak, daun ketum dijualnya.
    Gosip Perpindahan terbaru bagi kem Selangor. Pemain import PKNS FC, Patrick Ronaldinho dikhabarkan akan menyertai Selangor musim hadapan.

    Sekaligus menguatkan  berita perpindahan Paolo Rangel ke pasukan lain musim depan.


    Ronaldinho yang juga dari Brazil adalah antara penyerang import terbaik dalam liga Malaysia.

    Jadi, kalau Rangel berpindah, tapi dapat Ronaldinho pun bagus jugak. Tapi dengan harapan dapatla pemain tengah yang berkaliber.

    Sumber: Stadium Astro - Kemungkinan Ronaldinho Ke Selangor Semakin Kukuh

    Tuesday, November 25, 2014

    8 Jalan di Kuala Lumpur ini ditukar kepada nama bekas Yang Dipertuan Agong.

    Selepas ini, kenala pastikan anda ingat jalan baru ini, takut konfius pulak nanti.

    Nama jalan yang familiar seperti Jalan Duta diganti dengan Jalan Tunku Abdul Halim, Lebuhraya Mahameru diganti dengan Lebuhraya Sultan Iskandar.

    Senarai Penuh 8 Nama Jalan yang ditukar kepada nama baru boleh rujuk gambar di bawah:


    Sumber: FB
    Milo nie satu jenama yang sudah melekat dan sinonim dengan rakyat Malaysia.

    Aku dari kecik dan minum milo sampailah sekarang umur dan nak masuk 3 series.


    Nampak tak betapa lamanya Milo dah melekat dan sebati dengan kehidupan kita.

    Tapi disebabkan Milo dikeluarkan oleh Nestle yang merupakan syarikat luar negara dan dilaporkan bahawa Nestle antara penyumbang ke negara Haram Israel, maka aku mula mencari pengganti kepada Milo.

    Mula mula adalah beli Malt Coklat jenama apa2 ntah. Tak terkenal langsung.

    Try tapi tak sesuai dengan selera aku sekeluarga.

    Tapi, minggu lepas hari jumaat aku pegi Karnival Upin Ipin kat PICC, ada booth jual Malt Coklat jenama Reevo, aku try beli, minum dan sesuai dengan citarasa kami sekeluarga.

    Reevo Pengganti Milo


    Dah seminggu kami tak minum Milo dan pastinya akan terus menjadi pengguna Reevo.

    Jenama Reevo nie dah lama tahu melalui Facebook hasil perkongsian sifu bisnes Pn Ainon, tapi tak ada jual di supermarket, jadi agak susahlah nak beli dan cuba.

    Tapi bila dah beli dan sedap, lepas nie memang akan terus order dari agen mereka.

    Harga pun lebih murah berbanding Milo dan bolehlah korang beli sebagai pengganti Milo.

    Sama sama kita support produk tempatan.

    Dah terlalu lama kita sumbangkan kekayaan kat jenama luar. Sekarang masa yang tepat untuk kita support jenama tempatan.

    Jika ada pengedar Reevo baca post ini, bolehlah kongsikan no contact anda dan lokasi agar mudah untuk kami hubungi kalau nak dapatkan bekalan Reevo nie.

    Free marketing nie.

    Monday, November 24, 2014

    Bayern Munich dilaporkan bakal menawarkan Shaqiri beserta wang perpindahan £7 juta kepada Man United untuk membawa Andres Harrera ke Bayern Munich.

    Harrera yang baru dibeli oleh Mana United adalah antara pemain muda kegemaran Pep Guardiola.


    Pemain tengah Sepanyol ini telah lama diperhatikan oleh Guardiola.

    Peratus untuk perpindahan ini terjadi adalah 50 - 50 sebab Van Gaal juga adalah peminat Shaqiri yang bakal digunakan untuk menguatkan bahagian winger.


    Harrera pula sudah dilihat sebagai lebihan dalam team Man United kerana Fellaini menjadi pilihan Van Gaal sekarang disamping Carrick yang sudah pulih dari kecederaan.

    Apapun, kita tunggu jendela perpindahan dibuka Januari nanti. Jadi atau tidak.

    Sekian.
    Alhamdulillah. SPM dah hampir tamat. Dan dah ada yang tamat pun peperiksaan SPMnya.

    Biasanya, kalau dah habis SPM nie, dah merdeka katanya. Dah bebas dari alam persekolahan yang penuh dengan peraturan dan disiplin.


    Macam macam ragam dilakukan untuk menunjukkan mereka telah habis peperiksaan SPM.

    Tapi itu semua tak jadi masalah. Yang jadi masalah dan dilema adalah apa nak buat lepas habis exam SPM?

    Fuhhhh. Memang mencabar permasalahan ini.

    Jom kita rungkai apa yang adik2 lepasan SPM boleh buat sementara tunggu keputusan SPM diumumkan.

    1. Duduk jer rumah. Makan Tido, makan Tido.

    Almaklumlah, anda masih di bawah jagaan ibubapa anda.

    Makan Tido jerla sampai keputusan SPM diumumkan dan tunggu panggilan masuk IPTA atau IPTS.

    2. Kerja Part Time.

    Ini yang paling banyak orang buat. Nak cari duit sendiri, kenala bekerja.

    Kalau duduk rumah jer memanglah syok. Tapi mesti poket pun kosong.

    Inilah yang aku buat masa lepas exam SPM dulu. Kerja Part time kat kedai makan.

    Gaji 15 ringgit jer sehari. Jadilah dari takde langsung. Kalau sekarang memang takde budak nak kerja kalau gaji sehari 15 ringgit jer. Top up pun tak lepas katanya.

    Sekarang banyak shopping complex, banyak restoran fast food dan cuti sekolah banyak majlis kahwin, bolehlah kerja sebagai waiter part time.

    Apa kerja part time korang nak pilih, pilihlah dan buat kerja tu sambil belajar sesuatu yang baru.

    Sesuatu yang tak diajar di dalam kelas.

    3. Buat Blog.

    Mulakan buat blog anda sekarang. Sekaranglah masa terbaik untuk anda belajar menulis Blog sebab anda ada banyak masa. Kurang komitmen, jadi buat blog sambil belajar buat duit dengan Blog.

    Belajar dari blogger otai macam Hasrulhassan.com, Denaihati, dan banyak lagilah.

    Penuh kalau nak sebut kat sini. Taip jer kat google 'cara buat duit dengan blog', pilihan yang terbaik dan paling sesuai dengan jiwa serta minat anda.

    Paling senang nak buat entry permulaan,korang boleh kongsikan semua kertas periksa SPM yang korang dah ambil.

    Kongsi dalam blog sebab soalan periksa tahun sebelumnya sentiasa menjadi pilihan pelajar yang bakal ambil SPM sebagai bahan ulangkaji.

    Kan senang tu. Kalau ada 10 subject, korang boleh buat lebih dari 10 entry baru.

    Sambil sambil tu pandai pandailah buat duit dengan kongsikan link affiliate atau iklan. Apa itu Affiliate? Rujuk Buat Duit Dengan Affiliate

    4. Buat dan Set Up Bisnes Online.

    Ini jarang orang buat, tapi ada yang buat. Contohnya Tn Adly Flarebiz. Dia set up bisnes ini masa tunggu result SPM.

    Sekarang dah jadi somebody dalam industri jualan online.

    Jadi, tiada yang mustahil. Ditambah pula dengan tenaga dan jiwa yang bertenaga. Pasti akan membuahkan hasil, Insha Allah.

    Lagi satu, waktu ini korang tak ada banyak komitmen perlu difikirkan dan ditanggung. Kalaupun bisnes yang korang set up tu gagal, tak ada orang lain yang akan terkesan.

    Korang diri sendiri jer yang terkesan.

    Tapi, janganlah baru belajar nk berbisnes tapi anda dah berhutang keliling pinggang. Itu cari nahas namanya.


    Contoh bisnes yang korang boleh ceburi adalah. Kat atas Blog ini ada banner tentang bisnes burger, klik dan boleh belajar dari situ. Atau klik jer sini, belajar bisnes jual burger dan jana pendapatan sehingga 5 angka.

    5. Korang juga boleh jadi Penulis Bebas dan Buat Duit.

    Dalam blog ini jugak kami mencari penulis baru yang boleh menulis artikel yang fresh dan mengikut perkembangan semasa. Korang boleh klik sini, Penulis Jemputan Berbayar.

    Atau boleh belajar menulis dengan Tn Aqif Azizan tentang penulisan yang mampu memberi pendapatan lumayan. Ini linknya RM1,000 sebulan dengan menulis.


    Inilah 5 perkara yang korang boleh buat lepas habis exam SPM, dan sambil tunggu keputusan SPM diumumkan.

    Kalau rakan blogger pembaca Blog Perkongsian RH nie ada idea lain, bolehlah kongsikan diruangan komen di bawah.

    Mana tahu idea korang dapat membantu adik2 lepasan SPM dan seterusnya dapat mengelakkan dari gejala dan aktiviti tak sihat.

    Tapi kalau korang tak dipanggil menyertai kemasukan PLKN lah.

    Kalau terlibat PLKN, Alhamdulillah belajar dan kutip pengalaman ketika menjalani latihan dan gunakan dalam hidup korang nanti.

    Sekian.

    Sunday, November 23, 2014

    Akhirnya selesai juga hutang yang terpaksa ditanggung kerana tak fikir panjang lima tahun lepas.

    Maklumlah, baru kerja dan baru merasa gaji ribu ribu. Tak banyak manapun gaji ribu ribu tu. Tapi disebabkan kejahilan, terjebaklah dengan hutang Courts nie.


    5 tahun nak menghabiskan hutang nie. Serik dah nak hutang kat kedai kuning biru tu. Dah cukuplah pengalaman meminjam dengan Courts nie.

    Pinjamannya tak seberapa, seronoknya pun seminggu jer, tapi azab nak nak bayar hutang tu. Fuhhhh. Pening kepala nak fikir.

    Sekarang aku dah set untuk tak beri perkakas rumah secara hutang lagi lepas nie.

    Nak beli, beli cash jer bila dah betul betul cukup duitnya. Nak belajar beli cash jer lepas nie. Ikut nasihat pakar simpan duit.

    Pada yang baru nak berhutang dengan Courts tu, kalau boleh lupakanlah. Cari dulu alternatif lain .

    Dulu lecturer aku pernah cakap, Courts bukan jual barang sangat pun, tapi sebenarnya buat untung melalui financing yang dicas kepada customer.
    Fuhhhh. Lega. Nasib baik menang. Kalau kalah kena masuk gua lah jawabnya esok.


    Keputusan Perlawanan Arsenal 1 - Manchester United 2. Hasil jaringan Gibbs (gol sendiri) dan Rooney. Arsenal dapat sebiji hasil jaringan Olivier Giroud.

    Rooney Penjaring Kedua hasil hantaran Maria.

    Oleh sebab menang, esok bolehlah bahan dan Arsenal. Best. Tapi kena bahan sikit2 jer sebab kena berpada pada.

    Kalau lebih lebih, padahal jawabnya kalu Man United kalah lepas nie.

    Game nie memang berat sebelah dan memang Arsenal nak menang malam nie.


    Tapi apakan daya, tuah tak memihak pada Arsenal ditambah pula dengan prestasi De Gea yang superb.

    Banyak super save dari De Gea. Kalau De Gea tak perform, mau 5 ke 6 biji Man United kena.

    Lagi 1, memang rekod Mike Dewan cipta hari nie. Dia bagi 8 minit masa tambahan.

    Sejarah nie. Selama tengok game EPL, belum pernah rasanya ada game yang tambahan masanya sampai 8 minit.

    Biasa paling tinggi pun 7 minit jer.

    Apapun, sebagai Fan Man United, aku seronok sebab menang lawan Arsenal di tempat lawan di Stadium Emirates.

    Dengan kemenangan ini, Man United melonjak ke tangga ke4.

    Pertama masih lagi Chelsea yang terus mencatatkan kemenangan.

    Saturday, November 22, 2014

    Sambil duduk perhati orang kerja hari ini aku baca Blog otaimer Faizal Fredly, pasal entry Kerja Hujung Minggu.

    Tak ramai orang suka kerja hujung minggu sebab hujung minggulah masa untuk berehat.

    Tapi aku punya kerja perlukan kerja di hari minggu. Macam mana tu?

    Dah rezeki, terima jerla. Almaklumlah uruskan wedding, kenala kerja hujung minggu.

    Mana ada wedding hari biasa melainkan cuti umum.

    Kalau ada rakan blogger area Lembah Klang atau Melaka yang nak mendirikan rumahtangga, bolehlah roger2 ya.

    Emailkan pertanyaan ke blogger.razis@gmail.com

    Macam macam pakej wedding aku sediakan, nak dari A sampai Z pun Insha Allah ada.

    Boleh tengok pakej di laman FB ISDA Catering & Wedding Planner

    Jangan malu2 nak tanya ya? Ada special promosi untuk rakan blogger yang ambil pakej dengan aku.

    Special dan khas untuk rakan blogger pembaca Blog Perkongsian RH ini jer yang dapat promosi ini.

    Orang lain tak dapat pakej khas dan special nie. Nak tahu kena email ke blogger.razis@gmail.com atau PM ke FB Page yang linknya ada kat atas tu.

    Sekian.
    Semalam tak ada idea nak update Blog ini langsung.

    Bukan busy sangat pun, tapi malas yang teramat sangat untuk buka Blog dan update.

    Malas tu memang tak ada buatlah.

    Tapi hari ini dah ada mood balik untuk update blog ini.

    Entry kali ini nak kongsikan 5 Artis Malaysia Yang Follower Instagramnya Melebihi 1 Juta orang.

    Ya, 1 Juta. Ramai tu. Follower IG aku pun baru ada 300++.

    Nak cegah 1 juta tu memang ntah bila la nak dapat. Mustahil kot.

    Jom kita lihat 5 senarai artis Malaysia yang berjuta Follower IGnya. Baru berjuta, belum berjuta-juta lagi.

    1. Datuk Siti Nurhaliza.


    2. Scha Al Yahya


    3. Zizan Razak - satu satunya artis lelaki yang tersenarai.


    4. Lisa Surihani


    5. Emma Maembomg - Artis Malaysia Paling ramai Follower IG.


    Lepas ini kalau jodoh panjang, Zizan dan Emma bergabung, Follower mereka berdua dan ada 2 Juta. Wow. Ramai tu.

    Apapun, Follow secara berhemah dan jangan terlalu banyak gosip disebarkan. Artis pun manusia jugak.

    Sekian.

    P/S: Senarai Follower mungkin bertambah atau berkurangan bergantung pada waktu semasa dan bukan mengikut jumlah Follower ketika posting ini diterbitkan.


    Friday, November 21, 2014

    Mencari templates untuk blog memang agak memeningkan. Melainkan anda seorang blogger yang tak kisahkan tentang template blog anda.

    Sample Templates Blogger Blogspot

    Tapi bagi blogger yang mengambil berat kecantikan dan kesimplean blog mereka, pasti mereka akan pening mencari template terbaik untuk blog mereka.

    Templates ini bergantung pada cita rasa blogger masing masing.

    Tapi perlu dititikberatkan kerana pemilihan templates yang betul akan membantu anda menarik trafik yang banyak dari Google Search. Maksudnya, templates blog mesra SEO. Ini sifu Blogger Blogspot - Tn Hasrul Hassan bagi tips.

    Ada blogger yang lebih suka yang simple, contohnya blog Abangensem.com. Simple dan tenang jer nak baca blognya.

    Ada juga yang suka banyak column untuk senang letakkan banner iklan, link blog dan macam macam lagi.

    Tapi kebanyakkan blogger akan letak yang simple jer template blog mereka. Blog dengan 2 column selalu menjadi pilihan mereka.

    Aku pun pilih 2 column jer sebab taknak serabutkan blog. Kalau dulu memangla, kalau boleh ada yang 10 column templates itulah yang akan aku gunakan.

    Templates Blog Yang Aku Guna Sekarang
    Tapi itu dulu ya.

    Oleh sebab aku guna platform blogspot, aku biasa ambil template di laman Btemplates - Free Blogger Templates for your Blog

    Insha Allah anda akan dapat apa yang anda kehendaki.

    Lagi 1, bagi anda yang buat bisnes online, boleh juga gunakan blog platform blogspot ini sebagai minisite anda. Rahsia Menjadi 'PRO' Dalam Rekaan Minisite Menggunakan Blogspot

    Tak perlu keluarkan modal besar membeli hosting jika anda baru nak berjinak dalam online bisnes. Guna jer platform blogspot sebagai minisite.

    Tapi kenala dapatkan panduan dari yang pakar di Rahsia Menjadi 'PRO' Dalam Rekaan Minisite Menggunakan Blogspot

    Wednesday, November 19, 2014


    Hukum ambil MC palsu.
    Musim cuti sekolah bakal tiba beberapa hari lagi. Aktiviti yang sinonim dengan uti sekolah adalah majlis perkahwinan dan percutian.

    Tapi entry ini nak cerita tentang majlis perkahwinan.

    Mana tahu entry ini akan membantu bakal pengantin menamatkan zaman bujang mereka pada musim persekolahan akan datang ini.

    Entry ini akan kongsikan contoh pengiraan bajet kahwin dengan modal RM5k sahaja. Ya, 5k sahaja. Memang tight nak kira bajet sekecil ini.

    Tapi tak mustahil.


    Memang pening kalau memikirkan bab bajet. Hal kewangan.

    Maklumlah, bukan semua kita ada bajet berkepuk-kepuk. Ada orang bajet berbelas ribu, ada berpuluh ribu malah ada juga yang beratus ribu.

    Tapi kalau bajet tak besar, maka perlulah ukur baju di badan sendiri. Buat ikut kemampuan diri dan keluarga.

    Jangan sampai berhutang dan kelak akan membebankan diri dan pasangan.

    Kalau bajet terhad nie yang kena kira sebaik-baiknya agar majlis berjalan lancar dan meriah.

    Jom kita kira bajet kahwin dengan duit sebanyak RM5,000 sahaja.

    1. Mas Kahwin (Sebelah Perempuan Shj)

    Berbeza mengikut negeri dan perlulah ikut keperluan negeri. Tak perlu nak lebih-lebih.

    Ikut apa yang perlu sahaja. Boleh rujuk pejabat agama Islam di negeri masing-masing.

    Anggaran Maksimum: RM300.

    2. Hantaran

    Buat ala kadar untuk lengkap kan syarat. Buatlah 3 dibalas 5 pun dah cukup.

    Jangan sampai 19 balas 21 pulak. Melampau sangat tu.

    Anggaran Maksimum: RM500.

    3. Cincin

    Perlu ada untuk hadiah kepada pengantin perempuan.

    Tak perlu mahal-mahal. Cukup buat tanda sahaja. Nanti dah ada duit baru beli rantai sebesar rantai motor pun tak apa.

    Anggaran Maksimum: RM500

    4. Baju dan Persalinan

    Gunakan baju yang sama, nikah dan sanding. Lagi jimat. Bukan tujuan buat majlis kahwin untuk tayang baju.

    Tujuan majlis untuk mewar-warkan kita dah kahwin.

    Anggaran Maksimum: RM500 sepasang.

    5. Jamuan Makan

    Kalau bajet sikit, tak perlulah nak order katering. Kos akan jadi tinggi.

    Lebih baik masak secara gotong-royong. Memang menjimatkan.

    Menu pula tak perlu gah sangat. Buat menu masakan kampung lagi tetamu suka.

    Dan masak untuk jemputan lebih kurang 400 ke 500 orang dah cukup. Tak perlu jemputan sampai 1000 orang.

    Anggaran kos:
    Ayam 30ekor = RM500
    Beras 5 beg 10kg = RM130
    Barang-barang lain: RM300
    Sewa Barang Surau: RM200
    Lain-lain: RM370
    Jumlah kasar: RM1500 (untuk jumlah tetamu 400 - 500 orang)

    6. Khemah

    Cukup sekadar khemah untuk tetamu makan dan meja makan pengantin.

    4 khemah untuk tetamu 400 ke 500 orang sudah memadai.

    Anggaran Kos: RM250x4=RM1,000.

    7. Door Gift

    Bajet dalam RM1 per biji.

    Anggaran kos: RM500

    8. Kad Kahwin.

    Buat yang paling simple atau boleh print sendiri. Lagi murah.

    Anggaran kos maksimum: RM200

    Jumlah Penuh: RM5,000.

    Kan mudah, siapa kata bajet sikit tak boleh buat majlisnya.

    Buat ikut kemampuan, jangan ikut keinginan.

    Tak perlu nak ikut trend sangat. Lepaskan yang wajib dan yang penting anda sudah sah sebagai suami dan isteri.

    Itu yang dituntut agama.

    Jika bajet lebih, barula buat lebih meriah.

    Sekian.

    p/s: Sebarang pertanyaan boleh ajukan di ruang komen.
    P/S: Pengiraan ini adalah contoh sahaja, boleh diubah ikut kesesuaian anda masing masing.

    Iklan Berbayar:
    1. Pakej Katering Murah dan Jimat
    2. Khidmat Nasihat Untuk Merancang
    3. Strategi Cepat Kahwin dan Kaya Lepas Kahwin

    Sumber: Ada 5k Pun Boleh Kahwin
    Update terkini perkembangan pasukan Selangor bagi tahun 2015.

    Berita terkini mengkhabarkan khabar gembira buat peminat pasukan Selangor kerana pemain cilik dan lincah dari Indonesia, Andik telah bersetuju menyambung kontrak setahun lagi bersama pasukan Selangor.


    Kini perlu menunggu berita tentang Paulo Rangel yang dikhabarkan cuba dipancing oleh pasukan Terengganu bagi musim akan datang 2015.

    Seorang lagi pemain import Selangor dari Australia, Steve Pentelidis tidak disambungkan kontraknya dan kita sebagai peminat pasukan Selangor akan tertunggu tunggu pemain import baru bagi menguatkan pasukan bagi saingan 2015.

    Adakah betul dan adakah berkemungkinan pemain yang digosipkan akan menyertai Selangor, Diego Lugano, rakan sepasukan Luis Suarez di Uruguay.

    Piala AFF Suzuki 2014 tinggal 4 hari lagi sebelum sepak mula di Singapura dan Vietnam.

    Berikut adalah Jadual Perlawanan Peringkat Kumpulan Piala AFF Suzuki 2014.




    Sumber: Laman Web AFF Suzuki
    Dah lama rasanya tak buat peraduan kat blog ini. Dah lebih setahun rasanya.

    Oleh sebab itu, maka peraduan mudah yang tak berapa peraduan sangat dilancarkan.

    Tujuannya adalah untuk memeriahkan lagi trafik ke blog ini yang sekarang suam-suam kuku jer trafiknya.


    Caranya sangat mudah, printscreen jer bukti anda telah menjadi pelawat ke 100,000 di side bar yang tertulis pageviews.

    Email hasil printscreen anda ke blogger.razis@gmail.com dengan tajuk 'Menang Pelawat ke 100,000'.

    Sangat mudah peraduan ini. Cuma perlu datang blog ini dan lihat anda pelawat ke berapa.

    Hadiah yang ditawarkan kepada adalah wang tunai RM10.00.

    Hadiah tak seberapa dari blog ini agar lebih ramai masuk blog ini.

    Sekian. Jom lawat dan menang dari Blog ini
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Get this widget