Thursday, November 13, 2014

Semakin banyak blogger timbul dan tenggelam sejak kebelakangan ini.


Ada blogger baru yang terus berjaya mendapatkan ramai pembaca kerana kualiti tulisan mereka seperti blog thevocket.com

Ramai juga blogger otai yang tak update blog mereka kerana kekangan masa untuk mengemaskini blog mereka.

Terutamanya bagi blogger separuh masa yang ada komitmen kerja. Tapi kebanyakan mereka masih aktif berblogging kerana berblog adalah passion, minat dan sudah menjadi darah daging mereka.


Walaupun industri blogging semakin meriah, ada beberapa ciri blog yang akan aku selalu kunjungi.

Samaada sebagai sumber bacaan santai mahupun penambah ilmu pengetahuan dalam bidang perniagaan dan juga blogging.

5 ciri-ciri blog yang akan selalu aku kunjungi adalah:

1. Kerap dikemaskini (Kerap Update)

Entry baru akan menarik aku untuk baca blog tersebut. Biasalakan, nak buat apa lawat blog kalau tiada update baru.

Melainkan termasuk dari Search Engine sebab kita cari maklumat tertentu dan maklumat yang kita cari ada dalam blog tersebut.

Contohnya Blog hasrulhassan.com yang selalu up to date blognya.

2. Tulisan yang ringkas

Tulisannya ringkas tapi padat dengan isi. Tulis apa yang perlu sahaja, tak perlu intro atau terlalu berbunga bunga tanpa isi.

Lebih baik terus kepada isi (straight to the point).

Rasanya, mana-mana pembaca pun akan suka blog yang ringkas dan padat. Tak perlu nak baca panjang-panjang untuk dapatkan isi pentingnya.

Contoh: Blog Abangensem.com

3. Blog kongsi ilmu dan tips.

Satu kelebihan internet yang perlu kita manfaatkan adalah ilmu dan tips yang banyak dikongsikan secara percuma mahupun berbayar.

Jadi, para blogger yang banyak kongsikan tips adalah menjadi pilihan aku untuk selalu singgah.

Contoh Blog: Blog Denaihati.com

4. Blog Yang Senang Di Baca Menggunakan Phone

Rasanya mana-mana pembaca Blog pada masa kini akan baca Blog atau apa saja informasi di internet menggunakan smartphone.

Smartphone dah semakin canggih dan memudahkan akses internet.

Jadi, Blog yang Mudah di baca dan boleh baca di mana-mana sahaja akan jadi pilihan.

Dalam kereta pun boleh baca.

Contoh: Blog thevocket.com

5. Blog Tak Terlalu Banyak Iklan.

Lagi satu ciri Blog yang aku akan dan suka baca adalah Blog yang tak banyak iklan.

Maklumlah, aku biasa baca Blog guna smartphone, kalau Blog banyak iklan, memang tak boleh atau susah nak dibaca.

Jadi, tutup jerla walaupun tajuknya menarik minat untuk dibaca.

Contoh: Blog kujie2.com

Tagged: , , ,

4 comments :

  1. blogger-blogger yang hebat tue ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Mereka hebat hebat dan kita perlu ikut cara mereka berblogging.

      Delete
  2. Setuju tang iklan tu.. Especially yang iklan pop up tu. Kalau pakai phone leceh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leceh sgt2. Kalau ada, terus tutup jer Blog tu. Mmg tak bacalah isinya.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Get this widget