Monday, November 24, 2014

Alhamdulillah. SPM dah hampir tamat. Dan dah ada yang tamat pun peperiksaan SPMnya.

Biasanya, kalau dah habis SPM nie, dah merdeka katanya. Dah bebas dari alam persekolahan yang penuh dengan peraturan dan disiplin.


Macam macam ragam dilakukan untuk menunjukkan mereka telah habis peperiksaan SPM.

Tapi itu semua tak jadi masalah. Yang jadi masalah dan dilema adalah apa nak buat lepas habis exam SPM?

Fuhhhh. Memang mencabar permasalahan ini.

Jom kita rungkai apa yang adik2 lepasan SPM boleh buat sementara tunggu keputusan SPM diumumkan.

1. Duduk jer rumah. Makan Tido, makan Tido.

Almaklumlah, anda masih di bawah jagaan ibubapa anda.

Makan Tido jerla sampai keputusan SPM diumumkan dan tunggu panggilan masuk IPTA atau IPTS.

2. Kerja Part Time.

Ini yang paling banyak orang buat. Nak cari duit sendiri, kenala bekerja.

Kalau duduk rumah jer memanglah syok. Tapi mesti poket pun kosong.

Inilah yang aku buat masa lepas exam SPM dulu. Kerja Part time kat kedai makan.

Gaji 15 ringgit jer sehari. Jadilah dari takde langsung. Kalau sekarang memang takde budak nak kerja kalau gaji sehari 15 ringgit jer. Top up pun tak lepas katanya.

Sekarang banyak shopping complex, banyak restoran fast food dan cuti sekolah banyak majlis kahwin, bolehlah kerja sebagai waiter part time.

Apa kerja part time korang nak pilih, pilihlah dan buat kerja tu sambil belajar sesuatu yang baru.

Sesuatu yang tak diajar di dalam kelas.

3. Buat Blog.

Mulakan buat blog anda sekarang. Sekaranglah masa terbaik untuk anda belajar menulis Blog sebab anda ada banyak masa. Kurang komitmen, jadi buat blog sambil belajar buat duit dengan Blog.

Belajar dari blogger otai macam Hasrulhassan.com, Denaihati, dan banyak lagilah.

Penuh kalau nak sebut kat sini. Taip jer kat google 'cara buat duit dengan blog', pilihan yang terbaik dan paling sesuai dengan jiwa serta minat anda.

Paling senang nak buat entry permulaan,korang boleh kongsikan semua kertas periksa SPM yang korang dah ambil.

Kongsi dalam blog sebab soalan periksa tahun sebelumnya sentiasa menjadi pilihan pelajar yang bakal ambil SPM sebagai bahan ulangkaji.

Kan senang tu. Kalau ada 10 subject, korang boleh buat lebih dari 10 entry baru.

Sambil sambil tu pandai pandailah buat duit dengan kongsikan link affiliate atau iklan. Apa itu Affiliate? Rujuk Buat Duit Dengan Affiliate

4. Buat dan Set Up Bisnes Online.

Ini jarang orang buat, tapi ada yang buat. Contohnya Tn Adly Flarebiz. Dia set up bisnes ini masa tunggu result SPM.

Sekarang dah jadi somebody dalam industri jualan online.

Jadi, tiada yang mustahil. Ditambah pula dengan tenaga dan jiwa yang bertenaga. Pasti akan membuahkan hasil, Insha Allah.

Lagi satu, waktu ini korang tak ada banyak komitmen perlu difikirkan dan ditanggung. Kalaupun bisnes yang korang set up tu gagal, tak ada orang lain yang akan terkesan.

Korang diri sendiri jer yang terkesan.

Tapi, janganlah baru belajar nk berbisnes tapi anda dah berhutang keliling pinggang. Itu cari nahas namanya.


Contoh bisnes yang korang boleh ceburi adalah. Kat atas Blog ini ada banner tentang bisnes burger, klik dan boleh belajar dari situ. Atau klik jer sini, belajar bisnes jual burger dan jana pendapatan sehingga 5 angka.

5. Korang juga boleh jadi Penulis Bebas dan Buat Duit.

Dalam blog ini jugak kami mencari penulis baru yang boleh menulis artikel yang fresh dan mengikut perkembangan semasa. Korang boleh klik sini, Penulis Jemputan Berbayar.

Atau boleh belajar menulis dengan Tn Aqif Azizan tentang penulisan yang mampu memberi pendapatan lumayan. Ini linknya RM1,000 sebulan dengan menulis.


Inilah 5 perkara yang korang boleh buat lepas habis exam SPM, dan sambil tunggu keputusan SPM diumumkan.

Kalau rakan blogger pembaca Blog Perkongsian RH nie ada idea lain, bolehlah kongsikan diruangan komen di bawah.

Mana tahu idea korang dapat membantu adik2 lepasan SPM dan seterusnya dapat mengelakkan dari gejala dan aktiviti tak sihat.

Tapi kalau korang tak dipanggil menyertai kemasukan PLKN lah.

Kalau terlibat PLKN, Alhamdulillah belajar dan kutip pengalaman ketika menjalani latihan dan gunakan dalam hidup korang nanti.

Sekian.

Tagged: , , , ,

0 comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Get this widget