Wednesday, November 18, 2015

Seperti biasa, sebelum merancang sesuatu majlis tu, kami dan team ISDA Catering akan melakukan sesi site visit bersama bakal pengantin dan keluarga.

Kalau keluarga pengantin tak join, site visit pastinya bakal pengantin akan join.

Ini amat penting bagi memastikan kelancaran persiapan majlis, keperluan majlis dan paling penting hari majlis tersebut.

Jadi, pertengahan bulan November nanti kami akan kelolakan majlis perkahwinan di Taman Seribu Bunga, Ayer Keroh Melaka.




Memang lokasi yang strategik jika anda ingin langsungkan majlis dalam taman.

Tapak majlis yang agak luas boleh menampung tetamu yang ramai. Sesuai jika jemputan 1000 dan ke atas.


Taman Seribu Bunga ini juga sesuai jika anda merancang majlis perkahwinan yang agak private dengan bilangan tetamu yang terhad.

Kedua-dua kondisi majlis ini sesuai dilangsungkan di taman ini.

Dari segi masa, siang boleh, malam pun boleh juga. Cuma jika waktu malam, perlukan lebih banyak dekorasi pencahayaan.

Ia akan menambahkan lagi keindahan majlis perkahwinan anda nanti.

Untuk tempahan tapak ini, anda boleh terus ke Melaka Mall di mana terletaknya pejabat Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya.

Semak kekosongan di pejabat ini dan kadar sewaan tapak ini lebih kurang RM1000++

Jika anda tiada kelapangan masa, boleh juga menempah pakej perkahwinan di Taman Seribu Bunga ini dengan pihak ISDA Catering.

Boleh terus ke FB cawangan Melaka kami di www.facebook.com/isdacateringmelaka.

Kami ada menyediakan pakej yang termasuk denga sewaan dan tempahan tapak di Taman Seribu Bunga ini.

Gambar Past Event di Taman Seribu Bunga

Anda tak perlu lagi untuk ke Pejabat Majlis Perbandaran lagi untuk menempah tapak

Pihak kami buat semua. PM ISDA Catering terus melalui email ke isdacatering@gmail.com.

Wednesday, November 4, 2015

Macam susah nak dipercayai. Tapi ini adalah benar. Game bukanlah sesuatu benda yang boleh dipandang remeh sekarang ini.


Kalau kita ada kemahiran atau skills, dan menjadi pilihan ramai, diminati ramai, pasti ia akan mampu menjana pendapatan yang lumayan.

Dah banyak contoh syarikat yang dibina kerana minat, mampu menjana pendapatan yang lumayan dan bernilai berbilion ringgit.

Salah satu yang hampir dengan kita ialah penjualan syarikat iproperty.com yang bernilai RM2.2 billion dibeli oleh syarikat gergasi luar. Boleh ke laman thevocket.com untuk membaca cerita tentang iproperty.com ini.

Manakala link di bawah nie adalah link berita Candy Crush dibeli.

Sumber: Syarikat Game Call Of Duty Beli Syarikat Candy Crush $5.9 billion atau lebih kurang RM24 billion.

Wednesday, October 28, 2015

Tak kisahlah apapun yang kita buat dalam dunia ini akan ada risikonya.

Buat blog dan jadi blogger sepenuh masa, ada risikonya. Buat bisnes online mahupun offline, ada risikonya.

Kerja makan Gaji pun Anda risikonya. Sape kata kerja makan gaji tak ada risiko? Ada, anda kena pecat, kena buang kerja, kena VSS dan sebagainya, itulah risikonya.

Cuma kena cari risiko yang boleh kita serap. Maksudnya, risiko yang mampu kita tangani dan atasi dan selesaikan.

Jangan cari padah dengan ambil risiko yang tak mampu kita hadapi.

Lebih lebih lagi dalam bisnes. Kena urus risiko yang kita dan bisnes mampu serap. Jangan membabi buta membuat sesuatu tanpa mengambil kira risiko tersebut.

Salah pilih, meranalah jawabnya bisnes dan diri kita.

Kesimpulannya, untuk memastikan kita tak tersalah mengambil risiko, kita perlulah ada ILMU.

Cari ilmu yang berkaitan dalam bidang yang kita ceburi agar kita mampu untuk menyerap risiko yang mendatang.

Nak hadapi risiko dalam bisnes, kita cari ilmu berbisnes.

Nak jadi blogger sepenuh masa, kita cari ilmu dunia blogging.

Nak jadi bekerja sepenuh masa, kita cari ilmu bekerja.

Apapun ilmulah yang akan membantu kita menentukan tahap risiko yang kita boleh dan mampu serap.

Friday, October 23, 2015

Satu lagi rumours a.k.a gosip perpindahan bagi kelab Manchester United.

United digosipkan dengan pemain sensasi dunia iaitu Messi. Memang susah nak dipercayai gosip ini.


Tapi tak mustahi kerana £180 juta tu dah tak besar mana pun dan United tiada masalah dengan dana sebesar itu.

Lebih lebih lagi untuk pemain seperti Messi.

Ditambah pula Messi dikhabarkan ingin beralih ke angin ke Liga lainla kerana kurang berpuas hati dengan percukaian Sepanyol.

Selain United, pesaing United di Liga Inggeris iaitu Man City dan Chelsea juga berminat dan mampu membayar £180 juta untuk Messi.

Apapun ianya hanya gosip. Betul atau tidak kita perlu tunggu sehingga 2017 di mana kontrak Messi akan tinggal setahun lagi dan tamat 2018.

Kalau Messi tandatangan kontrak sambungan, maka berkecailah harapan United, City dan Chelsea.

Kalau Messi tak tandatangan kontrak baru, maka akan berpeluanglah Messi berpindah ke kelab baru 2017 nanti.

Sumber: www.mirror.co.uk/sport/football/transfer-news/man-united-news-transfer-rumours-6687776

Sunday, October 18, 2015

Selepas kekalahan kepada Arsenal minggu yang lalu.

Minggu ini Man United kembali kepada kemenangan dengan menumpaskan Everton di Goodison Park 0 - 3.

Kemenangan hasil jaringan Sneiderlin, Harerra dan Rooney.

Apapun kemenangan ini disokong oleh prestasi cemerlang De Gea yang seperti tengok kebal yang menafikan beberapa peluang gol dari Everton.

Wednesday, October 14, 2015

Nampaknya naik jugak kadar tol untuk Lebuhraya Sekitar Lembah Klang nie.

Nampak gayanya memang harga barang lain pun akan turut naikla gamaknya.

Apa boleh buat? Kenala cari jalan alternatif untuk elakkan tol ataupun kurangkan penggunaan jalan Highway.

Antara highway yang selalu aku lalu dan terlibat dalam kenaikan harga adalah DUKE, LATAR, Sprint, dan LDP.

Yang lain tak kerap lalu. Yang aku listkan atas tu memang kerap aku lalu.

Apapun, kenala cari pendapatan tambahan lain. Itu jerla jalan yang ada.

Nak tunggu kerajaan bertukar pun, kerajaan yang baru pun belum tentu akan kurangkan balik.

Jadi, dari mengharapkan kerajaan yang 2 kali 5 nie, baik usaha sendiri dipertingkatkan.

Jom tengok senarai tol yang terlibat dan kadarnya sekali.

Wednesday, September 9, 2015

Peminat bola sepak Malaysia pasti ramai yang sudah tahu akan insiden yang berlaku di Stadium Shah Alam semasa perlawanan kelayakan Piala Dunia, Malaysia vs Arab Saudi tadi.

Insiden balingan suar oleh penyokong Malaysia.

Insiden ini adalah kemuncak ketidak puasan hati penyokong Malaysia dengan FAM.

Kekecewaan ini memuncak selepas kekalahan pasukan kebangsaan 0 - 10 ke atas UAE beberapa hari yang lepas.

Tapi, insiden ini bertujuaan memalukan FAM di mata dunia.

Tetapi, secara tak langsung ia memalukan Malaysia secara amnya.

Apapun, semoga hal ini tak berulang dan berharap FAM akan bertanggungjawab sepenuhnya.

Peminat semakin muak dengan FAM yang kurang berjaya dalam pembangunan bola sepak Malaysia ini.

Gambar Insiden di Stadium Shah Alam.

Thursday, September 3, 2015

Supplier a.k.a pembekal, memang komponen penting dalam bisnes.

Tanpa pembekal, bisnes tak akan dapat berjalan dengan lancar.

Jadi, sangat penting kita mencari pembekal yang bagus dan menepati spesifikasi yang kita tetapkan.

Tanpa pembekal yang bagus, maka banyak kerugian bakal kita tanggung.

Kerugian dari segi masa, tenaga dan paling penting, kerugiaan dari segi kewangan.

Banyak beban kita akan hadapi jika pembekal tak memberi komitmen dan dalam bahasa mudahnya, pembekal hampeh.

Sekian.

Sekarang dah masuk bulan september. Dah 8 bulan di tahun 2015 meninggalkan kita.

Misi kita dah sampai mana agaknya ya?

Aku punya misi dengan blog nie memang dah ke laut China Selatanla gamaknya.

Memang tak berupdate sangat.

Misi nak buat duit dengan blog nie pun memang tak tercapaila.

Tapi, masih boleh diperbaiki lagi. Ada lagi 3 bulan sebelum berakhirnya 2015.

3 bulan macam2 boleh berlaku dan boleh dibuat.

Apapun, misi satu lagi dah hampir tercapai. Iaitu misi bersama ISDA Creative Consulting dan ISDA Catering & Wedding Planner.

Jualannya setakat ini menampakkan peningkatan yang baik.

Moga terus meningkat dan berjaya mencapai sasaran di tahun 2015 ini.

Friday, August 28, 2015

Dah lama tak update. Hari ini update sebab nak share keputusan undian UEFA Champion League untuk musim 2015 - 2016.

Sebagai peminat Manchester United, pastinya aku tak sabar nak menyaksikan United kembali beraksi dalam Champion League setelah 1 musim tak beraksi.

Tuesday, June 30, 2015

Ini adalah iklan produk Makanan Frozen. 

Entry ini sangat sesuai untuk wanita bekerjaya yang suka memasak di rumah.

Wanita yang suka memasak sendiri untuk anak-anak dan seisi keluarga.

Ayam Berempah ini juga sesuai untuk peniaga kedai makan yang ingin mempelbagaikan menu hidangan kedai mereka.

Juga peniaga kiosk dan warung-warung.


Ayam Berempah Frozen ini sudah siap di 'marinated' dengan pelbagai rempah yang istimewa bagi memastikan keenakkannya.


Ayam Berempah Frozen ini sangat mudah di sediakan. Cuma perlu nyahbekukan, kalau ia beku. Dan terus goreng.

Itu jer langkahnya. Sangat senang untuk disediakan kan?

1 pack ada 5 ketul di dalamnya dan harganya juga berbaloi-baloi.

Kalau nak order, boleh lawat laman FB ISDA Lazat di www.facebook.com/isdalazat

Nak jadi agent pun boleh. Insha Allah produk ini bakal menjadi pilihan dan permintaan ramai.

Ini berdasarkan pelanggan baru kami boleh menerima dan menempah dengan kami sehingga 20 packs sehari untuk rakan pejabatnya.


Kalau berminat jadi agent juga boleh ke laman FB ISDA Lazat atau hubungi no 016-337 5579 ( kalau tak angkat call tu, whatsapp jer)

Wednesday, June 24, 2015

Lagi 1 kegilaan rakyat Malaysia dan juga rakyat negara lain yang mempunyai kuasa kewangan.

Selain dari kegilaan memiliki kereta mewah sebagai lambang kemewahan, no. plate cantik juga menjadi kegilaan dan lambah kemewahan.

Contoh no. plate yang mahal adalah BMW 1 - 9, RM 1 - 9 dan banyak lagi. Nilainya semua mencecah ratusan ribu ringgit.


Dan terbaru adalah no. plate dengan perkataan PATRIOT sedang dibida untuk mencari pemilik. Dan menurut laman JPJ, harga bidaan untuk no. plate PATRIOT 1 adalah bermula dengan harga RM1 juta.

Ini adalah harga permulaan dan pastinya akan ada yang membida dan harganya akan jadi lebih dari RM1 juta.


Ia akan menjadikan no. plate termahal Malaysia. Dan pastinya pemilik nya mahukan sesuatu keistimewaan dan sebab itulah mereka sanggup untuk menbayar harga setinggi dan semahal itu untuk no. plate sahaja.

Sumber: paultan.org

Bagi sesetengah peniaga, berniaga di bazar Ramadhan memangla sesuatu yang menguntungkan dan ada yang sangat sangat menguntungkan.

Tetapi tak semua mampu untuk survive dan kekal hingga ke penghujung Ramadhan.

Ada yang berniaga 2 hari dah tutup, ada yang berniaga seminggu kemudian tutup, ada juga yang lebih teruk, sehari dah tutup.

Bukan sebab malas nak berniaga, tetapi disebabkan tak balik modal.

Dengan keadaan ekonomi yang semakin mencabar ini, ramai yang mengawal perbelanjaan mereka.

Mereka lebih berjimat. Dan kurang berbelanja di bazar.

Ditambahkan lagi dengan cerita negatif tentang peniaga bazar. Lagilah mereka tak membeli di bazar.

Kesannya, peniaga bazar kecil kecilan tutup perniagaan mereka.

Yang boleh dan mampu survive hanya yang besar dan dah ada pelanggan tetap mereka sahaja.

Kalau peniaga baru, kena lipat gandakan usaha dan strategi, barulah mampu survive.

Makanan yang dijual haruslah sedap dan harganya munasabah. Ini penting untuk menarik pembeli datang membeli di gerai kita.

Apapun, bazar Ramadhan menjanjikan rezeki lumayan jika kita berniaga secara jujur dan ikhlas.

Wednesday, June 17, 2015

Lagi satu entry yang buat syarat untuk pastikan blog terus bernyawa.

Walaupun nyawa-nyawa ikan di darat jer.

Apapun, diucapkan selamat menyambut dan mengharungi Ramadhan tahun ini.

Semoga kita di beri kan kesihatan untuk meneruskan ibadah puasa selama sebulan disamping ibadah lain.

Jika ingin membuat jamuan berbuka puasa dan mencari katering, boleh le FB ISDA Catering.

Kalau nak Ayam Berempah Frozen yang boleh di goreng terus untuk simpanan di rumah dan dijadikan hidangan segera semasa berbuka mahupun bersahur, boleh ke FB ISDA Lazat.

Heheh, sempat promosi sikit.

Sekali lagi diucapkan salam Ramadhan kepada yang sudi baca post ini.

Tuesday, May 26, 2015

Dah berhabuk dan dah nak berkulat blog ini aku tinggalkan berbulan tak update.

Kekangan masa dan kekangan idea nak tulis entry. Maklumla sibuk buka cawangan baru bisnes katering di Melaka.

Kalau ada sesiapa blogger nak kahwin di Melaka, KL dan Negri Sembilan, bolehla roger-roger page nie ya.

Page www.facebook.com/isdacateringmelaka.

Hari ini baru sempat nak update tapi entry tiada isi berguna.

Cuma nak upkan dan nak tarik balik semangat mengupdate blog ini.

Harap dengan entry ini dapat menikkan semula semangat untuk kembali berblog.

Sekian.

Thursday, April 9, 2015

Seperti sedia maklum. Manchester United bakal menyarung jersi dengan lambang Adidas pada musim depan dan bukan lagi Nike.

Dan terbaru dari akhbar online UK telah berkongsi gambar yang mungkin jersi baru United dengan jenama Adidas.

Mungkin ia dan mungkin tidak.

Sama samalah kita tunggu ya wahai peminat United.

Gambar Jersi Adidas Baru Manchester United.


Friday, March 20, 2015

Iphone adalah salah 1 produk keluaran syarikat ternama Dunia, Apple.

Iphone adalah jenama yang menaikkan nama Apple dan pastinya menjadi satu fenomena baru dunia.

Kegunaan biasa Iphone yang dah sampai Iphone 6, ramai dah tahu kegunaan dan kecanggihannya.

Memang tak dapat disanggah dan dinafikan.

Tapi ada kegunaan baru Iphone yang ditemui oleh penunggang motosikal ini.

Jom kita tengok gambar kegunaan lain Iphone.

Tuesday, February 24, 2015

Sebelum ini blog Perkongsian RH ada kongsikan kad kahwin berkonsepkan kertas peperiksaan. Entry Design Kad Kahwin Konsep Kertas Peperiksaan. Memang menarik dan kreatif.

Entry ini sekali lagi nak kongsikan konsep kad kahwin yang kreatif.

Kali ini berkonsepkan Passport pula. Memang unik.

Pasanga pengantin boleh cuba design ini jika berminat untuk membuat kelainan.


Iklan:

Pakej Katering Perkahwinan dan Pakej Lengkap Perkahwinan - ISDA Catering & Wedding Planner


Sunday, February 22, 2015

Ramai kita dah tahu Ford Range Rover Evoque adalah kereta yang mempunyai ramai peminat di Malaysia ini dan di seluruh dunia.

Dengan design yang sporty, memang menarik kegilaan ramai peminat kereta dengan model kereta ini.

Bentuk asal dah menarik, inikan pula bentuknya selepas mendapatkan sentuhan Hamann.

Menjadi lebih menariklah mereka ini.

Jom kita lihat Gambar Ford Range Rover Evoque Hamann.








Saturday, February 21, 2015

Dengan adanya view yang boleh nampak KLCC ini, harga rumah boleh melonjak tinggi.

Itulah penangan pemandangan indah menara KLCC di waktu malam.

Begitu juga pemandangan di malam Tahun Baru jika ada pesta bunga api.

Memang menjadi idaman ramai untuk ada rumah yang ada KLCC view.

Pemandangan KLCC dari SetiaSky Residence.

Tapi, untuk yang berkemampuan sahaja yang mampu memiliki kelebihan ini kerana harganya agak tinggi.

Apapun, inilah penangan KLCC.

Thursday, February 19, 2015

Fenomena dunia blogging dan internet berinformasi dimeriahkan lagi dengan kehadiran satu laman baru yang masih segar bugar.

Laman tersebut adalah The Vocket. Hasil idea dan kreativiti Tn Fazreen yang juga seorang blogger, bersama teamnya berjaya mewujudkan The Vocket.


Logo yang simple, tetapi membawa 1001 harapan dan impian team The Vocket.

Dalam bulan pertama kemunculannya, the Vocket telah berjaya menjadi Blog Of The Month untuk Innity.

Syarikat pengiklanan yang terkenal di kalangan blogger Asia.

Manakala dari segi view, The Vocket telah mencapai view sebanyak lebih dari 3 juta sejak 2 bulan kemunculannya.

Terbaru statistik The Vocket yang kami ambil dari Laman FB Tn Fazreen.

Statistik ini memang sangat WOW.

Apa yang kita boleh pelajari hasil dari penubuhan The Vocket ini adalah banyak.

Antaranya adalah 5 yang telah tersenarai di bawah ini.

1. Kerja Berpasukan

Kekuatan yang paling nyata adalah The Vocket dibina secara berpasukan diketuai oleh Tuan Fazreen.

Kerja Berpasukan memberi banyak kelebihan kerana banyak kepala mampu berfikir dan yang paling penting, banyak content penulisan dapat dihasilkan.

Lain individu, lain kepakarannya dan lain content sumbangannya.

2. Konten yang berisi dan berinformasi.

Pembaca blog semakin pandai memilih konten yang mereka ingin baca.

Mereka takkan membaca blog yang bercerita kosong semata-mata.

Jadi, The Vocket antara sumber pilihan ramai pembaca kerana kontennya yang berilmu dan memberi informasi.

3. Memilih Partner Yang Sesuai.

Satu lagi kekuatan The Vocket yang menjadi perbezaan dengan blog atau blogger lain adalah pemilihan partner.

The Vocket telah memilih untuk bernaung di bawah ABS Holdings yang kepakarannya adalah mengembangkan bisnes dan jenama bisnes.

Dengan kerjasama ini, Team The Vocket dapat menumpukan sepenuhnya pada penghasilan konten berkualiti manakala team ABS akan menumpukan pada penjenamaan dan pengembangan lagi jenama The Vocket.

4. Berpandangan Jauh.

Satu lagi perkara yang perlu ada pada semua blogger. Berpandangan jauh dan luar dari kebiasaan.

The Vocket sangat berpandangan jauh dalam pengembangan jenamanya.

Ini terbukti dengan kerjasama teknikal dengan Astro, Astro Radio dan banyak lagi syarikat media terkemuka Malaysia.

5. Meletakkan Nilai Kita Tinggi

Nilai Kita, kita yang tentukan.

Jadi, letakkan nilai kita di kadar yang tinggi agar kita lebih dipandang tinggi dan secara tak langsung kualiti kita akan menjadi tinggi.

Contohnya, The Vocket meletakkan nilai advertorial di lamannya setinggi RM25,000. Sangat tinggikan? Jadi, setkan nilai kita setinggi yang boleh.

Jangan takut orang tak pilih kita, lebih baik kita takut akan kualiti kita pada jangka masa panjang.

Jangan letakkan nilai kita rendah kerana orang akan pandang kita rendah.

Wednesday, February 18, 2015

Memang menjadi idaman ramai antara kita untuk memegang status seperti Billionaire Termuda Dunia ini.

Siapa yang tak nak menjadi kaya, lebih-lebih lagi terkaya.

Tapi inilah yang berlaku kepada wanita berusia 24 tahun dari Hong Kong, Perenna Kei yang sekarang memegang status Billionaire Termuda Dunia.

Status terbaru ini telah membuatkan pengasas bersama Facebook, Dustin Moskovitz yang berusia 29 tahun.

Sumber Gambar: majalahinovasi.com

Tetapi, berbanding Dustin Moskovitz, kekayaan Perenna Kei adalah diwarisi dari kekayaan ayahnya, Ji Haipeng, Pengerusi dan juga CEO syarikat Logan Property Holdings. Bukan diperolehi sendiri.

Nilai kekayaan Perenna Kei dianggarkan bernilai $1.3 billion atau lebih kurang RM4.55 billion ($1 = RM3.5)

Apa yang kita boleh pelajari dari sini adalah, untuk menjadikan anak kita kaya atau berjaya, kita perlu binakan kekayaan atau kejayaan mereka.

Dan lagi satu, dengan menjadikan anaknya adalah Billionaire Termuda Dunia, syarikat bapanya juga mendapat promosi mudah dan mendapat kredibiliti tinggi di mata dunia.


Sumber: New Youngest Billionaire

Tuesday, February 17, 2015

Nak berniaga, tapi tak tahu nak jual apa?

Inilah memang masalah yang selalu kita alami. Bukan orang baru nak berniaga jer hadapi masalah ini.


Orang yang dah lama berniaga pun hadapi masalah ini. Cuma orang yang berpengalaman berniaga ini tujuannya untuk mengembangkan bisnesnya atau cabang bisnesnya.

Dalam berniaga kita perlukan banyak cabang produk atau servis agar kita berlainan berbanding pesaing kita yang lain.

Untuk banyak produk atau servis, kita perlu ada banyak pembekal atau supplier.

Sekarang kita tak perlu susah payah cari supplier sendiri, dah ada orang kumpulkan untuk kita.

Klik jer kat sini ==> Senarai Pembekal Top Malaysia


Sekarang satu masalah dah selesai. Masalah pembekal dah tak jadi masalah sekarang nie.

Kita dah boleh berniaga sekarang nie. Masa untuk kita memulakan perniagaan dah jadi mudah dan cepat.

Masalah pembekal dah selesai, perkara seterusnya yang perlu kita ambil perhatian adalah kat mana nak jual? Siapa pembeli kita?

Hal ini pun sekarang senang nak selesaikan. Guna sosial media Facebook untuk selesaikannya.

Dah ramai yang buat duit dan berjaya memulakan dan seterusnya berkembang melalui bisnes di Facebook. CARA BISNES DI FACEBOOK

Dah selesai 2 perkara untuk mulakan bisnes kita sendiri tanpa keluarkan produk sendiri.

Dah bolehlah kita mula berniaga dengan adanya senarai pembekal Malaysia dan Cara bisnes di Facebook ini.

Jom bisnes.

Monday, February 16, 2015

Ada terbaca post terbaru dari Blog Denaihati tentang peniaga kedai makan Melayu yang kurang mementingkan layanan kepada pelanggan.

Antara layanan yang kurang memuaskan itu termasuklah lambat ambil order, kurang informasi tentang menu yang dihidangkan, lambat hantar pesanan dan tak efektif dalam menerima pembayaran.

Jadi, sebagai peniaga, buatlah sedikit perubahan, iaitu perubahan tentang layanan kepada pelanggan.

Sikit jer perubahannya. Tapi hasilnya sangat berbaloi.

Walaupun kedai anda tak cantik, tak mewah seperti kopitiam, tapi jika layanan anda terhadap pelanggan tahap A, Insha Allah hasilnya berbaloi.

Perubahan yang perlu anda buat adalah cepat ambil order.

Sediakan menu agar senang pelanggan nak order.

Sediakan tanda, atau sign jika ingin membuat pembayaran.

Cepat dalam penghantaran makanan yang di order.

Itu sahaja perubahan yang perlu anda buat. Tak banyak dan tak perlu modal yang besar pun.

Jadi, kita perlu naik taraf servis kedai makan kita agar pelanggan tak bandingkan kita dengan kedai makan Mamak mahupun kopitiam.

Biarlah kita meniaga di bawah pokok sekalipun, tapi layanan pada pelanggan tahap kopitiam berhawa dingin.


Tuesday, February 10, 2015

Dalam keretapi kalau perjalanan jauh, makan 10 ke 15 jam, pasti membosankan.

Kalau sekarang ada smartphone Okla jugak.

Tapi kalau tengok phone pun dah bosan tahap gaban, 5 gambar kat bawah nie la akan menjadi hasilnya.






Thursday, February 5, 2015

Peraduan pelawat bertuah blog Perkongsian RH ini semakin menghampiri menemui pemenangnya.

Angka statistik di blog ini menunjukkan angka semakin dekat.


Mungkin hari ini, esok atau lusa akan ada pemenangnya.

Jadi, rajin rajinlah singgah, mana tahu, andalah pelawat bertuah ke 100,000 yang akan menang wang tunai RM10.

Kalau tak menang tak mengapa sebab lepas ini akan ada peraduan lagi.

Setiap bulan admin akan pastikan ada pemenang bertuah di blog Perkongsian RH ini.

============================================
Entry tentang Peraduan: Menang Wang Tunai RM10.
============================================
Majlis perkahwinan adalah majlis yang bertujuan memberi makan kepada para tetamu jemputan disamping memberitahu orang ramai bahawa anak, diri sendiri telah berkahwin.

Ini tujuan asal majlis/jamuan perkahwinan. Tapi kini, majlis perkahwinan menjadi sumber rezeki kepada ramai orang.


Ini kerana semua golongan seperti masyarakat Cina, Melayu, India dan lain-lain pasti akan mengadakan jamuan majlis perkahwinan jika ada pasangan yang baru berkahwin.

Setakat ini, masyarakat Cina adalah masyaraat yang akan mengeluarkan belanja besar jika mengadakan Majlis Perkahwinan.

Tak kurang juga masyarakat Melayu bandar. Tapi masih belum setanding masyarakat Cina.

Oleh sebab inilah ramai antara kita telah berjaya menjana pendapatan dengan Majlis Perkahwinan.

Dan ramai juga telah terbukti mereka mampu hidup senang dan mewah dengan menyediakan perkhidmatan untuk Majlis Perkahwinan.

Antaranya Perunding Perkahwinan terkenal, Pak Abu dan juga katerer terkenal Pak Engku dengan jenama Kuzie Katering.

Cara paling mudah menjana pendapatan dengan Majlis Perkahwinan adalah dengan menjadi:

 #1 - Wedding Planner.
Anda cuma perlu plan/atur majlis perkahwinan mengikut citarasa pengantin.

Cuma apa yang perlu anda ada ialah contact/kenalan yang ramai dalam industri Perkahwinan ini.

Kenalan dari segi Katering-nya, Andaman-nya, persiapan seperti bunga telur, hantaran, cenderahati/door gift dan lain-lain lagila. Kita akan list satu persatu nanti.

#2 - Penyedia Perkhidmatan Katering
- Katering nie kebiasaannya diceburi oleh mereka yang berpengalaman dalam bidang masakan seperti chef, pemilik restoran dan juga bekas pekerja katering, hotel dan kedai makan.

- Agak rumit untuk diuruskan tetapi berbaloi jika memiliki perkhidmatan katering sendiri.

- Perlukan modal yang agak besar untuk membeli kelengkapan katering seperti pinggan, cawan, dan lain2, barang memasak dan juga gaji pekerja.


#3 - Penyedia Perkhidmatan Andaman
- Setiap pengantin akan memerlukan pakaian, pelamin dan juga solekan untuk majlis perkahwinan.

- Jadi, kepada sesiapa yang memiliki kemahiran persolekan boleh mulakan dengan menjadi Freelance pesolek.

- Lakukan secara sambilan sebelum cukup modal untuk membuka butik pengantin sendiri.

- Kalau nak ceburi bidang hiasan pelamin, perlu ada modal yang besar untuk membeli peralatan pelamin dan paling penting kena ada butik sendiri.


#4 - Menjual dan Mereka Perhiasan Majlis Perkahwinan
- Kepada insan yang dilahirkan dan dikurniakan dengan tangan yang berseni tu, bolehla ceburi jenis perniagaan ini. Memang boleh terjual kalau rekaan anda menarik, cantik dan up-to-date.

- Kalau design tak uptodate tapi murah, orang akan beli juga.


- Perniagaan ini boleh buat part time dan boleh juga dibuat di rumah selepas balik dari kerja.

#5 - Photographer dan Videographer
- Ini merupakan jenis perkhidmatan majlis perkahwinan yang menjadi pilihan ramai. Memang boleh buat duit dengan menjadi Photographer atau videographer majlis perkahwinan nie.

- Tapi, jika anda memilih jenis perniagaan ini, anda perlu bersaing dengan ratusan, malahan mungkin ada ribuan photographer lain di luar sana.

Sumber Gambar: weddingbycolor.com

- Pilih strategi tersendiri, pasti anda akan berjaya mengatasi photographer lain.

- Antara strateginya adalah, cipta pakej menarik dengan penggabungan beberapa perkhidmatan lain. Ini adalah trend baru dalam penyedia pakej majlis perkahwinan.

#6 - Perkhidmatan Hiburan di Majlis Perkahwinan
- Ada perbagai jenis hiburan untuk majlis perkahwinan, ada bunyian seperti PA Sistem dan karaoke, penyanyi, tarian, gamelan, silat melayu, kompang, Selawat dan banyak lagi.

Sumber: www.isdacatering.com

- Boleh juga sediakan perkhidmatan Band, Cak Lem Pung, Dondang Sayang, Joget Lambak dan sebagainya.

#7 - Menyediakan Khidmat membuat Kek Majlis Perkahwinan
- Kek dan Cup Cakes semakin popular dan semakin menjadi pilihan pengantin untuk dijadikan pemberian kepada tetamu. Terutamanya Cup Cakes yang menarik designnya dan sedap rasanya.

Sumber: www.isdacatering.com

- Kek Pengantin juga boleh dikomersilkan jika anda mempunyai resepi yang sedap dan design yang menarik.

#8 - Menyediakan Perkhidmatan Kanopi Untuk Majlis Perkahwinan
- Satu lagi perniagaan bermodal besar tapi lumayan jika anda mampu menjalankannya secara baik.

Sumber: www.isdacatering.com
- Perancangan yang baik akan menjadikan perniagaan Kanopi memberi kesenangan kepada anda yang terlibat.

#9 - Khidmat Percetakan Kad kahwin
- Setiap majlis perkahwinan perlukan Kad Kahwin. Kalau anda mempunyai kemahiran mendesign, silala ceburi bidang perniagaan ini. Untuk cetak kad itu anda tak perlu risau.


- Kad Kahwin Tema COC pun boleh.

- Pergi saja ke Jalan Pudu, anda akan dapati berpuluh kedai menyediakan perkhidmatan percetakan ini. Pilih sahaja yer.


#10 - Khidmat Mencetak dan Men-design Banner/Bunting
- Lagi satu trend pengantin zaman moden ini, mereka sukakan bunting sebagai penunjuk arah untuk rakan2 tetamu jemputan mereka untuk hadir ke rumah/tempat perkahwinan mereka.

- Sama seperti kad kahwin, anda design, kemudian print. Senang bukan?

Setakat ini sahaja nak dikongsikan pada entry kali ini, sebarang tambahan cara buat duit dengan majlis perkahwinan akan ditambah dari masa ke semasa.

Jika anda betul berminat menjana pendapatan dengan majlis perkahwinan, disarankan supaya anda memilih pilihan #1, iaitu menjadi Wedding Planner Majlis Perkahwinan.

Modal yang diperlukan tidak besar, cuma perlukan kemahiran mengurus majlis dan juga kemahiran komunikasi (PR).

-----------------------------------------------------------

ISDA Catering & Wedding Planner ada menawarkan pakej harga yang sesuai, khas untuk bakal Wedding Planner.

Hubungi ISDA Catering & Wedding Planner jika ingin tahu harga dan seterusnya anda menjadi Pemasar (Marketer) atau Perunding kepada Produk ISDA Catering & Wedding Planner.

Sumber gambar: ISDA Catering & Wedding Planner.

Sekian,
Penulis adalah Ketua Pemasaran ISDA Catering & Wedding Planner - Penyedia Pakej Perkahwinan Lengkap.

Wednesday, February 4, 2015

Kereta mahal pun tak selamat. Walaupun mahal tapi tak menjamin keselamatan jika menaikinya.

Gambar Kereta Ferrari Terbakar Di Jalan Bangsar.




Sumber: Facebook.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Get this widget