Monday, October 31, 2016

Dah lama rasanya tak buat peraduan kat blog ini. Dah lebih setahun rasanya.

Oleh sebab itu, maka peraduan mudah yang tak berapa peraduan sangat dilancarkan.

Tujuannya adalah untuk memeriahkan lagi trafik ke blog ini yang sekarang suam-suam kuku jer trafiknya.


Caranya sangat mudah, printscreen jer bukti anda telah menjadi pelawat ke 200,200 di side bar yang tertulis pageviews (kotak merah dalam gambar di atas).

Email hasil printscreen anda ke blogger.razis@gmail.com dengan tajuk 'Menang Pelawat ke 200,200'.

Sangat mudah peraduan ini. Cuma perlu datang blog ini dan lihat anda pelawat ke berapa kemudian jika anda bertuah, screenshot dan menang.

Hadiah yang ditawarkan kepada adalah wang tunai RM10.00.

Hadiah tak seberapa dari blog ini agar lebih ramai masuk blog ini.

Sekian. Jom lawat dan menang dari Blog ini

Thursday, October 20, 2016

Cara pengiklanan yang tak ramai akan terfikir.

Tetapi UBER lakukannya.


Pengiklanan menggunakan DRONE yang berterbangan di jalan raya sewaktu jalan sesak.

Memang tak terfikir bukan? Tapi inilah yang UBER lakukan di Mexico City, Mexico.

Sumber: UBER Guna Drone Untuk Menarik Pengguna di Mexico City.

Mungkin teknik ini kita boleh gunakan di Malaysia.

Thursday, October 13, 2016

Dah hidup kat Malaysia nie lebih 30 tahun.  Tapi hari nie baru tahu sistem sebenar menentukan Penyandang Jawatan Yang Dipertuan Agong.


Sebelum nie aku tahu had sampai sistem penggiliran jer.

Rupanya ada cara lain iaitu pengundian dari Raja-raja atau Sultan-sultan lain.

YDP Agong yang ada pada hari ini akan menamatkan khidmat pada 12 Disember ini dan penggantinya sedang dipilih.

Jika mengikut giliran, sepatutnya Sultan Kelantan yang akan menjadi YDP Agong pada 5 tahun mendatang.

Tapi ia tertakluk juga pada undian dan penentu lain.

Boleh rujuk berita di akbar Awani untuk perincian ringkas cara menentukan YDP Agong baru.

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/yang-di-pertuan-agong-berangkat-ke-mesyuarat-majlis-raja-raja-di-istana-negara-119199

Tuesday, October 11, 2016

Saja kongsi kot-kot boleh dan mampu untuk beli satu hari nanti.

Berangan itu percuma. Siapa yang tak berangan tu rugi la.

Ini adalah Gambar BLACK GLE 450 AMG Coupé


Thursday, October 6, 2016

Dalam rak TV jer dia simpan duit berkepuk-kepuk.



Aduhai la si pencuri yang meranapkan maruah bangsa dan negeri demi kekayaan sendiri dan keluarga.

Semakin teruk budaya kerja agensi kerajaan yang sepatutnya menjadi pembantu memudahkan hidup rakyat.

Inilah yang dipanggil, "Harapkan Pegar, Pegar Makan Padi".

Semoga nasib kita rakyat Malaysia akan terhindar dari budaya Rasuah yang boleh merosakkan negara dan bangsa ini.

Ingatlah, sesungguhnya rasuah akan menyebabkan negara kita bakal dijajah semula.
Review ini adalah review bagi servis dan pakej perkahwinan di Negeri Melaka.

Pakej ini berupa Pakej Perkahwinan Serba Lengkap Yang disertakan sekali oleh Sewaan Dewan.

Berikut adalah butiran lengkap pakejnya dan bakal pengantin Melaka yang masih mencari Dewan untuk majlis perkahwinan tu, boleh la survey-survey pakej di bawah ini.

Insha Allah berbaloi harga bagi pakej ini.

PAKEJ LENGKAP PERKAHWINAN TERMASUK SEWAAN DEWAN DI MELAKA

🚩🚩PAKEJ PAYA EMAS - RM19.90/PAX🚩🚩

RM19,900.00 untuk tempahan 1,000 pax. Mahal ke?

Jangan risau, ada DISKAUN RM1,000 untuk 10 pasangan terawal yang menempah.

💢 Butiran Lengkap Rujuk Pada Gambar.


 ✔ Dewan Berkapasiti 1,000 - 2,000 pax
✔ Dewan Aircord
✔ Parking Yang Banyak
✔ Ada Juga APARTMEN Untuk Keluarga
✔ Lokasi Juga Strategik (AKSES MELALUI LEBUH AMJ, LEBUH SPA)
✔ Dewan Berkarpet

💢 Kami sediakan sekali Anggota RELA yang bakal mengawal trafik

🔥🔥 Berita Baik, DISKAUN RM1,000 Untuk 10 Pelanggan Terawal Yang Booking Pakej Ini🔥🔥

Senarai Harga Untuk Tempahan di bawah 1,000 pax.

✔ 500pax = RM16,900.00 ✔
✔ 600pax = RM17,500.00 ✔
✔ 700pax = RM18,100.00 ✔
✔ 800pax = RM18,700.00 ✔
✔ 900pax = RM 19,300.00 ✔
✔ 1000pax = RM19,900.00 ✔

💡 1 tempahan sahaja diterima untuk 1 tarikh.

💡 Tempahan berdasarkan siapa cepat, dia yang dapat. (1st come, 1st Serve).

💡 Seminggu ada 3 Slot dibuka untuk tempahan, Jumaat (Malam), Sabtu dan Ahad.

Hubungi kami:

📧 isdacatering@gmail.com

📱0104356810
📱0173028209
📱0163375579

Saturday, July 2, 2016

Dah lebih setahun guna Phone Oppo Find 7.

Bagus dah bagus dah. Cas laju (Fast charging), camera depan dan belakang cantik. Dan banyak lagi la bagusnya Oppo Find 7 nie.

Cuma bila dah guna lebih dari setahun dengan cara penggunaan yang agak kuat, memang bateri Find 7 nie akan rosak a.k.a Kong.

Cas penuh pun cepat jer akan habis.

Kalau guna untuk main game, 10 ke 15 dah mati.

Memang perlu disokong oleh powerbank.

Ini memang kelemahan kebanyakan phone. Bateri akan cepat rosak a.k.a kong

Cuma, bateri Oppo Find 7 nie sangat susah nak beli. Ada jual di Servis Centre saja.

Dan bukan selaku ada stok. Kena order dulu kalau nak beli.

Itupun belum tentu dapat. Macam aku nie, dah order sebulan lebih pun masih tak dapat lagi.

Pergi ke servis centre di menara Berjaya tu, katanya memang tak sampai lagi.

Lambat betul.

Apapun, kena sabar jerla sebab dah nasib beli phone semacam nie.

Pada yang nak beli Oppo Find 7 tu, bolehla gunakan isu ini sebagai salah satu pertimbangan.

Tapi kalau tak kisah, Oppo Find 7 nie memang antara best phone yang pernah aku pakai.

Value for money. Berbaloi.


Mengurus sesebuah perniagaan itu memang banyak cabarannya.

PEKERJA BERSILIH GANTI

Antaranya adalah cabaran dalam mengekalkan kesetiaan pekerja atau ahli dalam team.

Kebiasaannya, pekerja akan berpindah dari satu syarikat ke syarikat lain.

Tak ada apa yang kita boleh lakukan jika keinginan mereka sudah begitu.

Takkan kita nak paksa mereka untuk setia dengan kita.

Apa yang boleh kita sebagai pendiri bisnes lakukan adalah dengan memberi ganjaran kepada yang masih setia.

GANJARAN KEWANGAN ATAU JAWATAN

Ganjaran mungkin dari segi kewangan ataupun kenaikan jawatan.

Kenaikan jawatan biasanya membawa kepada kenaikan gaji atau elaun.

Inilah ganjaran kepada kesetiaan.

Thursday, June 30, 2016

Musim perayaan nie adalah musim menghias rumah.

Selain dari musim membeli kelengkapan seperti persalinan baru untuk keluarga bagi menyambut hari raya yang kita sambut setahun sekali.

Selain dari persiapan persalinan baru, rumah pun pasti perlu dihias bagi menaikkan seri bagi menyambut tetamu yang bakal tiba.

Salah satu cara yang kelihatan mewah dan menjadi pilihan ramai adalah memasang Wallpaper di dinding rumah.

Memang cantik dan kelihatan mewah jika memasang Wallpaper.

Ini gambar Wallpaper yang telah siap di pasang sendiri.

Kalau nak daparkan koleksi Wallpaper murah dan cantik, boleh dapatkan di MK Curtain di Nilai 3.

Banyak pilihan yang ada.

Selain di Nilai 3, di Kaison juga ada jual.

Kelemahan Wallpaper ini adalah kos pemasangannya sangat tinggi.

Lebih mahal dari segulung Wallpaper itu sendiri (Bagi yang murahla).

Pemasangannya memang agak susah dan rumit, sebab itulah kosnya menjadi mahal.

Tapi kini tak perlu risau lagi, anda boleh pasang sendiri sebenarnya.

Tak perlu bayar mahal-mahal jika kita boleh pasang sendiri.

Apa yang anda perlukan untuk memasang Wallpaper adalah:

1. Wallpaper - saya beli di MK Curtain Nilai 3 yang berharga RM139/roll

2. Perlu ada tangga (untuk memudahkan pasang yang tinggi)

3. Gam Wallpaper (Biasa dijual sekali)

4. Berus cat atau boleh juga guna roller cat.

Cara memasang Wallpaper ini pula,

1. Ukur panjang bersesuaian dengan tinggi dinding atau ikut keperluan anda.

2. Potong ikut ukuran tadi untuk potongan pertama.

3. Potong yang kedua, tapi kena pastikan bunga atau apa sahaja bentuk MESTILAH bersambung untuk menampakkan kesinambungan. Jika tidak, ia akan kelihatan CACAT.

4. Bancuh GAM mengikut sukatan yang telah diajar dalam packing gam tersebut.

5. Sapu gam pada belakang Wallpaper KESELURUHANNYA. Jangan buat separuh-separuh. Nanti tak sempurna, akan ada gelembung nanti.

6. Pasang dan lekat pada dinding dengan teliti.

7. Kemudian pasang kepingan kedua selepas disapu gam dan pastikan ia bersambung bunga atau corak. Ia perlu dilakukan secara teliti juga.

8. Tunggu kering dan dah siap. Boleh tangkap gambar.

Sekian, harap perkongsian ini membantu anda menyerikan lagi rumah anda.

Selamat berpuasa dan selamat hari raya dari kami di Blog Perkongsian RH.

Sunday, June 26, 2016

Bersesuaian dengan kedatangan Aidilfitri yang bakal tiba beberapa hari sahaja lagi, maka sekalian umat Islam yang berkemampuan akan berbelanja untuk persalinan baru.
.
Persalinan baru yang bakal kita pakai pada pagi Aidilfitri nanti sempena meraikan kemenangan setelah berjaya berjuang selama sebulan kita berpuasa.
.
Antara salah satu lokasi baru yang menjadi kegilaan ramai terutamanya wanita untuk membeli belah adalah Bangi.
.
Bangi tu besar. Lebih spesifik bersebelahan PKNS Bangi.
.
Tekan jer Waze tu, cari Kompleks PKNS Bangi, jumpalah kawasan ini nanti.
.
Admin nak post pasal tempat ini sahaja ya, bukan nak cerita kedai-kedai yang ada di sini.
.
Kedai banyak sangat.
.
Cerita kedai nanti admin Posting lain pulak.
.
Memang kegilaan dunia fesyen Muslim dan muslimah yang pelbagai.
.
Ada jubah lelaki dan wanita, baju kurung, dan banyak lagila.
.
Yang penting ia up-to-date.
.
Ini yang paling penting dalam dunia fesyen. Perlu up-to-date.
.
Bukan saja satu butik terkemuka, malahan ada berpuluh butik pakaian ada di Bangi nie.
.
Pilihlah mana-mana butik agar memberi kepuasan.
.
Berjalan di kota fesyen Bangi ini memang membuka minda.
.
Memang menjadi fenomena baru fesyen Muslim dan Muslimah di negara kita ini.
.
Moga kawasan ini akan terus menjadi tumpuan dan terus berkembang.
.
Banyak kebaikannya dengan kewujudan kawasan seperti ini terutamanya dari segi ekonomi setempat.
.
Pada yang belum ada Persalinan raya tu, bolehla usha2 kat Bangi nie.

Thursday, June 16, 2016

- Pernah tak anda datang ke IKEA, anda diekori oleh jurujual yang sentiasa mengekori langkah anda?

- Pastinya tidak bukan? Tak ke pelik tu.

- Macam mana IKEA boleh menjual tanpa ada Jurujual yang bertindak sebagai penjual atau agen jualan.

- Inilah rahsia kekuatan IKEA yang gagal ditiru oleh peniaga perabut atau perkakas rumah yang lain.

IKEA Menggunakan Content Marketing

- IKEA menjual berdasarkan dan berstrategikan konten marketing.

- Dimana Kontennya? Pada showroomnya yang besar tu. di situlah IKEA menceritakan dan memberi informasi tentang kegunaan produk keluaran mereka.

- Melalui showroon itu IKEA mendidik pengguna akan kelebihan produk keluarannya.

- Walaupun kita sekadar window shopping di IKEA, banyaj idea kita boleh dapat dan lama-kelamaan pasti kita akan terjebak untuk membeli barang keluaran IKEA.

- Betul tak? Betul kan?

Kelebihan Tiada Jurujual

- Tiada jurujual bakal membantu dan memujuk anda untuk membeli.

- Bukan semua orang sukakan jurual mengekor kita dalam kedai kan?

- Kita perlu keselesaan untuk memilih dan berjalan. Tiada sebarang paksaan. Itulah yang kita inginkan.

- Keselesaan sebenarnya membantu kita untuk memilih. Minda yang tenang akan menggalak emosi membeli kita.

Praktikkan Strategi Ini Dalam Bisnes Kita

- Banyak kelebihan jika kita mampu mempraktikkan strategi IKEA ini dalam bisnes kita.

- Cuma apa yang perlu adalah membekalkan informasi yang secukupnya pada bakal pelanggan supaya senang mereka membuat pilihan.

- Tak perlu jurujual kerana Konten kita yang akan menjual secara tidak langsung.

- Inilah Kelebihan Content Marketing.

- Menjual tanpa kelihatan seperti menjual.

Thursday, June 9, 2016

Ini confirm dan sahih berita perpindahan pemain pertahanan Villareal telah pun menandatangani kontrak bersama United.

Ini telah disahkan oleh laman Rasmi Man United dan juga Facebook rasmi Man United.

Ini merupakan perpindahan pemain pertama di bawah kendalian Jose Mourinho.

Sunday, June 5, 2016

🔴 *PERLU BACA* 🔴

*Mohon sebarkan perkara ni supaya lebih ramai ibu bapa aware dan ambil peranan. Lindungi hak anak-anak*

Paedophilia atau paedophile, adalah satu spesis manusia yang rare. Diorang ni kalau tengok budak-budak akan timbul rasa SEXUALLY attracted!

Sebenarnya kat Malaysia, ada golongan pedophile ini. Memang ada dan memang wujud.
Cuma,
kesedaran kita ibu bapa di Malaysia terhadap gejala pedophilia ni amat sikit. Cuba randomly tanya mana-mana parents kat luar sana,
"Apa itu pedophilia?"
80% daripada mereka mesti ingat pedophilia tu nama kuih ke nama pokok ke apa.

Most of us unaware pasal ni. Dan bila unaware,
kita tak faham kenapa terlalu banyak kes penculikan budak, kes budak hilang, pergi playground tak balik-balik, kes budak pergi beli kuih last-last kena rogol dengan pak guard, kes budak lelaki 5 tahun kena liwat berulang kali tapi tak cakap apa-apa sebab ingat benda tu normal, kes cikgu sekolah rendah perkosa murid, kes bayi diliwat, etc.

Bila baca kes-kes macam ni, kita sedih tapi KITA TAK FAHAM. Tak faham how can all this happen.

Itulah dia--
PEDOPHILES.

Pedophiles ialah the scariest kind of human-being yang ada extreme sexual imagination towards kids. Diorang ni ada point-of-view yang berbeza bila tengok kids, tak macam orang-orang normal yang lain. Don't say ini semua tak masuk akal.
Pedophile always see kids sebagai pemuas nafsu. That's it.

So apa yang kita boleh buat? Itu persoalannya sekarang. Ibu bapa kena main peranan PENTING.
Nak harapkan pak guard protect anak-anak kita? pak guard tu punnnn pedophile. Cikgu kat sekolah? Pun boleh jadi pedophile.

Obviously kita tak boleh ubah these pedophile people.
Kita tak mampu nak azan ke telinga mereka sambil menyeru mereka balik ke jalan yang benar.
Mereka akan sentiasa mencari kanak-kanak untuk  jdkn mangsa. Tapi apa yang kita boleh buat ialah, MINIMIZE THE RISK.

Kurangkan exposure yang tak sepatutnya terhadap anak-anak kita. Contoh paling mudah, SOCIAL MEDIA.

FIKIR sebelum upload apa-apa gambar anak di social media. Ye saya tahu anak awak comel. Telanjang pun comel. Semua anak pun comel, kan? Tapi jaga privasi mereka. Anak lelaki mahupun anak perempuan. Jaga.
Gambar mandi, gambar tak pakai baju, gambar pakai skirt pendek, gambar terkangkang, gambar tengah change diapers, gambar anak pakai swimming suit, gambar bontot anak, those photos are high-risk photos! Pedophiles akan senang attracted dengan gambar kids. Lagi comel lagi geram..

Ahhh lantak ahhh. Ni  kan anak aku. Facebook aku. Instagram aku. Aku punya suka ahh!! Comel kott gambar anak aku tengah mandi. Lagipun FB aku friends tak ramai. Ada family members dan close friends je."
Bare in mind, pedophilia boleh jadi TANPA KITA SEDAR, boleh jadi SESIAPA SAJE termasuk ORANG-ORANG SEKELILING KITA.

Yes, anak-anak bagi kita mungkin comel. Adorable like hell. But to pedophiles. They get SEXUALLY AROUSED. Beza kan, comel dengan sexually attractive? Kan?

Pedophiles ni tak semestinya akan attack depan-depan, ada jugak pedophiles yang senyap-senyap.
Jenis yang save photos or videos of kids and having sexual imagination using the photos.
Sounds insane kan? Tapi possible.
Dan ingat, walau se-private mana pun social media kita, it still can be access by public in so many ways.
Nothing is private when it is ONLINE.

"Ahhh merepek! Selama ni aku upload gambar bogel anak aku, takde apa-apa jadi pun!"
So nak tunggu anak hilang dulu, kena culik dulu, kena bunuh dulu, baru nak stop publish?

Act now. Mencegah lebih baik dari merawat.

These are 12 safety rules yang parents are encouraged to follow, to avoid our kids dari serangan pedophilia jahanam nih.

1) Never post photos of kids yang tak appropriate.
Contohnya tengah mandi, tak pakai baju, tengah tidur terkangkang, pakai skirt pendek, etc. Anak lelaki atau perempuan. Both kena jaga!

2) Never expose specifically lokasi sekolah anak, rumah babysitter anak, tempat anak main, etc.

3) Never post status yang macam, "Rindu anak mama yang tengah kat rumah babysitter tu. Hari ni mama balik lewat malam sikit ye sayang."

Atau,

"Baru suruh Daniel beli telur kat kedai runcit kat depan sana. Cepat balik tau! Mama nak masak ni." NEVER.

4) Sentiasa teman anak kemana sahaja dia pergi.
Playground, rumah kawan, kedai, atau ke mana saje. Yes, anak kita mungkin dah boleh berdikari, tahu jalan balik apa semua. But remember, pedophiles are everywhere.

5) Latih anak untuk tidak duduk di atas peha / pangkuan sesiapa sahaja, terutama lelaki. Tak kisah dalam apa jua keadaan, dengan sesiapa saje. Kalau boleh, AVOID. Especially yang ada anak yang pasif atau jenis "duduk diam".

6) Jangan paksa anak kalau dia "tak selesa" dengan orang tertentu. Observe kelakuan anak, kalau-kalau dia nampak macam "takut" atau "mengelak" bila nampak mana-mana orang dewasa.

7) Alert dengan perangai anak. Kalau tetiba dia kemurungan atau ketakutan. There must be something yang ganggu fikiran dia.

8) Ajar anak supaya tidak membenarkan sesiapa sahaja pegang, tengok atau "tersentuh" their private part.

9) Ambil peduli bila anak tak puas hati dan sedang bercakap tentang seseorang (dewasa). Pay attention kalau-kalau there is something wrong with that particular adult.

10) Sentiasa pakaikan anak pakaian yang appropriate untuk tontonan umum. Simpan sikit kecomelan anak untuk diri sendiri. Jangan ditayang-tayang sangat.

11) Respect your kids privacy. Bila anak tak mahu bergambar atau need some space or privacy, hormati kehendak mereka.

12) Kalau ada tanda-tanda anak korang adalah mangsa pedophile, atau korang macam suspect seseorang itu adalah pedophile, terus call ChildLine 15999. Adu lah apa sahaja pasal child abuse kat situ dan dapat kan bantuan.

We are currently living in an era yang langsung takde barrier. Langsung takde sekatan. Bila takde barrier takde sekatan, takde keselamatan. Pandai-pandai jaga anak sendiri.

INGAT...
Pedophiles are everywhere. Pedophiles can be anyone.
Don't say these people dont exist. They do. Dan RAMAI sebenarnya.

Jom sama-sama kita tengok balik gambar-gambar anak yang kita pernah post dulu. Kalau ada yang kurang sopan atau high-risk, DELETE je.

*TOLONG VIRALKAN KEPADA SESIAPA SAHAJA YANG PERLU DIINGATKAN SUPAYA TIDAK BERLAKU KEPADA ANAK-ANAK KAWAN ATAU SAUDARA MARA KITA*

Artikel ini adalah artikel copy paste dari group Whatsapp terus untuk peringatan kita semua.

Saturday, June 4, 2016

Berita yang baru diterima dan baru disiarkan di akhbar-akhbar online UK, Zlatan Ibrahimovic telah menandatangani kontrak bersama Manchester United selama 1 musim.


Ibrahimovic telah tamat kontrak bersama PSG dan tiada yuran perpindahan perlu dibayar oleh United.

Pastinya ia sangat berbaloi buat United yang agak tumpul musim lalu di bawah kendalian Van Gaal.

Berganding dengan Rooney dan Martial, pastinya akan menjadi gandingan yang bakal digeruni lawan.

Iklan:
Pakej Katering Berbuka Puasa, Majlis Rumah Terbuka atau Majlis Perkahwinan, layari www.isdacatering.com
1. Pilih bisnes yang berkaitan dengan wanita atau perempuan.

2. Fesyen, makanan untuk kurus, produk kecantikan, produk bayi dan lain-lain yang disasarkan kepada wanita.

3. Wanita mempunyai kuasa beli yang besar.

4. Dan mereka pasti akan membeli jika mereka berkenan dan mampu.

5. Inilah yang menjadikan kuasa beli mereka tinggi

6. Lihat saja musim perayaan ini, yang memenuhi pasaraya, bazaar Ramadhan, Ekspo.

7. Ini dah menjadi bukti pasaran produk yang mensasarkan golongan wanita ini memang boleh jual.

8. Cuma, perlu pilih produk yang bersesuaian dan buat marketing.

9. Jangan jual atau mulakan menjual tanpa buat marketing.

10. Lebihkan kos pada marketing dulu.
Ramadhan semakin menghampiri kita 2 hari sahaja lagi.


Alhamdulillah kerana kita diizinkan Allah untuk menghadapi Ramadhan tahun ini.

Seperti biasa, apa yang kita harapkan adalah Ramadhan kali ini akan lebih baik dari Ramadhan sebelumnya.

Dari segi amalan dan segalanya. Insha Allah.

Sama2 kita berdoa agar sentiasa diberikan kekuatan untuk menghadapi Ramadhan tahun ini.

Tuesday, May 31, 2016

Bulan Ramadhan adalah bulan Barakah yang terkandung di dalamnya 1001 nikmat.

Antara nikmatnya adalah ketika berbuka puasa.

HIDANGAN BERBUKA PUASA

Hidangan berbuka puasa sangat penting dititikberatkan kerana ia akan memberi tenaga untuk menjalankan ibadat Berterawikh pula.

Sajian berbuka puasa bagi masyarakat Melayu memang takkan lari dari hidangan utama iaitu Nasi.

Nak menghidang nasi pula, perlu ada lauk pauk yang meriah.

Nak meriah, masa pula tak banyak sebab kekangan waktu bekerja.

Jadi, sebagai alternatifnya, makanan siap menjadi pilihan. Beli saja di bazar Ramadhan yang banyak tumbuh di tempat-tempat anda.

Satu lagi alternatif yang boleh menjadi pilihan adalah makanan Frozen / Sejuk Beku.

AYAM BEREMPAH FROZEN - ISDA LAZAT


Pihak ISDA Lazat ada menyediakan Ayam Berempah Frozen.

Ayam berempah frozen ini adalah ayam yang telah diperap bersama rempah khas dan terus boleh di goreng.

KELEBIHAN MAKANAN FROZEN

Inilah bagusnya makanan Frozen. Boleh dihidangkan panas-panas tetapi tidak mengambil masa yang lama untuk disediakan.

BERBALOI DAN MENJIMATKAN.

Hidangan atau lauk utama ini berbaloi jika disediakan sendiri kerana ia akan membantu anda berjimat. Hari-hari beli lauk luar pun lama-lama sakit juga poket tu.

Ditambah pula persiapan nak beraya.

Jika ada yang berminat nak menempah Ayam Berempah Frozen ini, boleh lawati FB mereka di Ayam Berempah Frozen.

Selain Ayam Berempah Frozen, ISDA Lazat juga ada menyediakan Kambing Perap Frozen yang juga boleh terus dihidangkan.

Untuk menempah kedua-dua produk ini, boleh lawat ke FB ISDA Lazat.


Friday, May 27, 2016

Berita yang dah lama ditungu-tunggu oleh Peminat Manchester United.

Berita yang boleh dikategorikan sebagai menggembirakan. Iaitu berita pelantikan Jose Mourinho sebagai pengurus baru Man United.

Apapun tak boleh nak gembira sangat kerana belum bermula pun aksi liga musim baru.

Takut-takut jadi macam Van Gaal juga.

Reputasi gah bersama Belanda, tetapi tidak gah mengurus pasukan kelab.

Apapun, pastinya sasaran para peminat pasukan Man United di bawah pimpinan Jose Mourinho adalah menjulang piala kejuaraan.

Liga dan Champion League.

Wednesday, April 20, 2016

Air laut yang berombak takkan menyebabkan katanya sesebuah kapal itu. Tetapi kebocoran kapal yang menyebabkan air laut menenggelamkan sesebuah kapal itu perlahan-lahan.

Inilah hakikatnya persekitaran dalam mempengaruhi bisnes kita dan diri kita secara tak langsung.

Persekitaran yang negatif takkan menjatuhkan kita secara mendadak. Ia akan menjatuhkan kita sikit demi sedikit.

Sebagai contoh, persekitaran bisnes yang dikelilingi oleh Kemewahan tanpa kesedaran yang tinggi akan memusnahkan bisnes perlahan-lahan.

Habis duit bisnes dikikis sedikit demi sedikit untuk kemewahan diri.

Akhirnya, bisnes yang kecundang.

Oleh itu, pilihan tentang persekitaran dari segi networking dan kejiranan bisnes juga sangat penting.

Seelok-eloknya kita pilih persekitaran yang positif dan produktif.

Tuesday, April 5, 2016

Orang berniaga, kita nak berniaga.

Orang bukak kedai, kita nak bukak kedai.

Tapi, orang merancang, kita tak rancang.

Itulah yang membezakan berniaga dan berjaya 'vs' berniaga tapi gagal.

Kalau tak gagal pun, berniaga akan suam-suam kuku jer.

Nak kata maju tidak, nak kata melingkup pun tidak. Bak kata pepatah Melayu 'Hidup Segan, Mati Tak Mahu'

Rancangan perniagaan tu sangat penting, walaupun rancangan tu hanya pada sehelai kertas.

Sekarang ni lagi mudah sebab dah ada BMC atau nama panjangnya Business Model Canvas.

BMC ni sangat penting dalam perancangan ringkas bisnes.

Kalau tak tahu pasal BMC ni, Google jer. Banyak info pasal BMC ada dalam Google tu.

Kalau nak baca dalam bahasa Melayu, boleh follow FB Sifu Bisnes yang sangat disukai ramai, Pn Ainon Mohd.

Atau boleh baca tulisan di blog notabisnes.com

Banyak kelebihan kalau dapat kita dalami ilmu BMC ni.

#personalbranding
#tipsbisnes

Saturday, April 2, 2016

Sekarang di media sosial memang tengah viral gambar SUV keluaran Proton.

Difahamkan model SUV ini hasil kerjasama Proton, Lotus dan Youngman di China.

Bila ia akan di bawa masuk ke pasaran Malaysia nie masih tak pasti lagi.

Jika media sosial dah viral, mungkin tak lama lagi Proton SUV ini bakal di bawa masuk untuk pasaran Malaysia.

Kalau diikutkan dari gambar yang sedang viral, memang boleh dikategorikan menarik Proton SUV ini.

Designnya setanding dengan SUV keluaran syarikat internasional.

Lebih kurang macam Honda HRV designnya.

Apapun sama-sama kita tunggu perkembangan yang menarik peminat kereta Proton.

Sumber Gambar: FB




Thursday, March 31, 2016

Bisnes kena ada kedai nie mitos yang semakin lenyap sejak kewujudan social media.

Kalau dulu mungkinkah mitos nie ada benarnya sebab dulu tak wujud social media yang menjadi tempat kita berurusniaga.

Tapi, ramai peniaga berjaya yang bermula tanpa kedai.

Mereka berniaga secara berpindah-randah.

Kalau ikutkan konsep Nabi Muhammad SAW pun tak mempunyai premis atau kedai semasa mula berniaga.

Baginda Rasulullah SAW hanya berniaga secara trading.

Berniaga secara berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain.

Kalau dilihat pada masa sekarang ia lebih kurang seperti konsep berniaga pasar malam ataupun pasar tani dan semakin popular sekarang "food truck".

Tiada sewaan kedai yang tetap dan tiada sewaan yang tinggi.

Sewaan kedai nie sangat sinonim dengan kos yang tinggi dan mesti dibayar setiap bulan.

Ada jualan atau tidak, sewa tetap kena bayar.

Kalau ikutkan pengalaman aku sebagai peniaga khidmat katering untuk majlis perkahwinan, kami beroperasi lebih dari 2 tahun di rumah sebelum berani untuk menyewa kedai.

Nak sewa kedai pun kami sangat berkira dengan kadar sewaannya kerana kami berkira-kira dengan komitmen bulanan.

Alhamdulillah sekarang kami mampu menyewa kedai untuk operasi bisnes katering perkahwinan yang sangat mencabar.

Dengan persaingan yang tinggi, kami perlu memastikan kos terjaga disamping kualiti servis dan makanan terjamin.

Bagi peniaga baru yang ingin mula berniaga, elakkan dari menyewa kedai yang melibatkan kos yang tinggi.

Kalau perlukan kedai juga, sewa yang murah-murah dulu.

Kalau boleh kongsi kedai dengan penyewa lain, kongsi jer dulu.

Kalau dah sewa pula, jangan buat renovasi melampaui batas. Renovasi pun buat ala kadar jer.

Renovasi seminima yang boleh kerana kita perlu tumpukan lebih kepada operasi harian dan marketing.

Lebihkan kos pada marketing dan bukan pada renovasi dan atau sewaan kedai.

Tuesday, March 29, 2016

Baru lepas baca post terbaru di paultan.org kisah pemandu teksi melakukan demo di jalan raya sehingga menghalang laluan.

Mereka melakukan demo ini kerana tak berpuas hati atas keputusan kerajaan membenarkan Uber dan Grabcar meneruskan operasi.

Mungkin bagi mereka, cari ini akan membuatkan kerajaan merubah keputusan mereka.

Tapi, rasanya tak kot.

Sebabnya, Uber dan Grabcar tak melakukan kesalahan yang melanggar undang-undang.

Lagi satu, mutu servis Uber dan Grabcar sangat memuaskan hati pelanggan-pelanggan mereka.

Bersih, selamat dan cepat. Ini elemen yang sangat penting dalam servis teksi yang perlu mereka ada.

Kualiti servis inilah yang kurang pada perkhidmatan teksi negara kita.

Seeloknya mereka perlu bersaing secara sihat. Barulah orang pandang kembali servis teksi.

Kalau terus berdemo dan menyusahkan orang awan, makin buruklah persepsi penumpang terhadap mereka.

Penumpang akan semakin takut menggunakan servis teksi. Aduhaila pemandu teksi nie.

Fikirlah panjang-panjang sebelum berdemo tu.

Nah, ini apa yang pelawak terkenal Malaysia post dalam FBnya pasal demo nie. Sangat betul kenyataannya.


Korang duk sebok berdemo, penumpang pulak duk sebok bukak apps Uber dan Grabcar.

Sape yang rugi? Pemandu teksi jugak.

Seronoklah pemandu-pemandu Uber dan Grabcar. Banyak gaji mereka minggu nie.

Apa pun, rezeki tu sama-samalah dikongsi.

Thursday, March 24, 2016

+ Pameran, Ekspo atau Exhibition antara salah satu cara kita boleh menjual dan membuat marketing.

+ Ada 3 tujuan khas dalam memasuki Pameran atau Exhibition.

1. Nak menjual terus kepada pelawat atau Exhibitor lain.

2. Atau sekadar membina jenama. Tak menjual terus pada pelanggan dan pelawat.

3. Kedua-duanya sekali.

+ Aku secara Personal pernah mengalami 2 situasi ( no.1 dan no.2) seperti di atas.

+ Tujuan kita masuk Pameran memang bergantung pada produk atau servis apa kita jual.

+ Masa bekerja makan gaji dulu, aku bekerja di syarikat vendor Automotif.

+ Produknya adalah spare part kereta yang dah tertakluk pada kontrak pembuat kereta.

+ Tak boleh sesuka hati nak jual pada pelanggan lain.

+ Memang salah dan melanggar kontrak kalau jual pada pembeli lain.

+ Situasi kedua iaitu sekarang. Dengan berniaga sendiri dalam bidang industri Wedding, lain tujuannya kalau masuk Pameran.

+ Memang seboleh mungkin perlu generate sales.

+ Kalau tak ada sales, memang gagallah tujuan masuk Pameran tu.

+ Tapi sekarang bila bisnes dah semakin berkembang, sasaran Pameran tu dah menjadi dua dalam satu.

+ Aku pilih strategi ke 3. Menjual sambil membina jenama.

+ Ini sebaiknya kerana ia boleh mengurangkan tekanan semasa Pameran. Tekanan kerana persaingan dan tekanan kurang jualan.

+ Tekanan dari persaingan nie sangat bahaya kerana ia boleh menyebabkan kita terbabit dalam Perang Harga.

+ Kita berlumba lumba nak bagi harga murah hinggakan kita yang kerugian.

+ Sebaiknya uruskan betul-betul tujuan masuk Pameran agar kita kekal dalam landasan harga kita.

+ Mungkin ini boleh jadi panduan pada rakan bisnes yang bakal terlibat dengan pelbagai exhibition sempena bulan Ramadhan yang akan menjelang nanti.

+ Pastikan anda set sebaiknya sasaran anda agar anda tak rugi.

Wednesday, March 16, 2016

Baca blog post neilpatel.com tentang penulisan blog yang kurang dari 3000 patah perkataan mampu menarik lebih ramai pembaca.

Itu tak dinafikan sebab sekarang nie kebanyakan pembaca blog membaca melalui smartphone.

Skrin kecik, lebih sesuai baca post yang tak terlalu panjang.

Lagi satu, smartphone dengan data yang perlahan, akan menyebabkan loading blog yang bertulisan panjang menjadi lambat.

Kalau dah lambat tu, percent nak ditutup memang tinggi.

Aku pun kalau blog lambat loading, tutup jer.

Sebarang nie zaman semua nak cepat. Yang lambat memang akan tertinggal dan ditinggalkan.

Jadi, lepas nie, blog razishamit.com akan tulis post sedang-sedang jer.

Nak post panjang-panjang memang tak la.

Sunday, February 28, 2016

Baru tadi beli buku tulisan Saiful Nang. Bertajuk Siful Nang - Kisah Orang Menang.

Beliau merupakan seorang jutawan dalam bidang Fotografi. Master dalam dunia Fotografi.


Beliau juga seorang dermawan dan sinonim dengan projek Rumah Prihatin.

Aku baru sempat baca 1/4 buku nie. Tapi ia sangat seronok dibaca. Esok akan sambung lagi.

Mungkin sebab aku juga berlatarbelakang lebih kurang seperti Saiful Nang. ( Sama Jawa)

Tapi kisah kejayaannya tu jer belum sama antara aku dengan beliau.

Sangat jauh. (Jauh beribu batu lagi)

Apapun, buku nie memang aku rekemen untuk beli dan baca.

Buku Best Seller MPH.

Ditambah pula dengan status buku ini sebagai antara buku Best Seller di MPH.

Terutamanya yang sedang dan ingin bergiat dalam perniagaan.

Friday, February 26, 2016

Undian 'round of 16' Europa League dah pun dilakukan dan jadual perlawanannya adalah seperti berikut.

Man United bakal bertembung dengan seteru utama dalam Liga Inggeris iaitu Liverpool.

Keputusan Undian 'Round of 16' Europa League 2016.


Sumber: goal.com
1. Post ini dikarang berdasarkan posting FB Pn Ainon. Post berkenaan perbezaan Strategi dan juga Matlamat.


2. Penerangan oleh Sifu bisnes tentang Strategi vs Matlamat ini sangat mudah untuk difahami.

3. Strategi dan Matlamat ini boleh digunakan bukan saja untuk bisnes, untuk pekerjaan dan pelajaran pun boleh.

4. Dalam ibadat seharian kita pun boleh.

5. Cuma Strategi vs Matlamat ini banyak digunapakai dalam bisnes kerana dua perkara ini sangat dan wajib ada dalam bisnes.

6. Tanpanya tak kemana mana bisnes kita.

7. Jom kita mula merancang Matlamat dan Strategi bisnea kita

Wednesday, February 24, 2016

Salah satu medium pemasaran yang aku guna dan akan terus guna selagi ia releven adalah FB Ads.

Memang berbaloi dengan pulangannya a.k.a ROInya setakat ini.

Ada orang kata FB Ads dah tak berkesan. Tapi bagi aku, ia masih berkesan.

Biasanya aku akan guna Boost Post. Ini memang selalu aku guna.

Memang sentiasa menjadi pilihan sebab ia menyampaikan setiap post kita kepada lebih ramai pengguna FB dan lebih tepat bergantung pada pilihan 'target audiance' kita.

Setakat ini FB Ads tak mengecewakan sebab modal lebih kurang $10 atau sekarang nie RM40++++ utk setiap Boost Post.

Dan dengan dapat 1 customer dah cukup bagi aku sebab 1 customer akan memberi nilai jualan lebih dari RM10k.

Ini sebab memang aku jual pakej perkahwinan dan faham-fahamla harga pakej perkahwinan.

Boleh ke page ISDA Catering & Wedding Planner untuk lihat post yang aku Boostkan.

Sebab itulah FB Ads sangat berbaloi.

Nak pastikan ia berbaloi? Setting produk atau servis kena dengan harganya dan juga kena pada bajet pengiklanannya.

Jangan hentam keromo jer. Buat try and error dulu dengan bajet yang kecil.

Dah berjaya, baru guna bajet yang lebih besar.

Monday, February 1, 2016

Kemahiran meletak harga sesuatu barang atau servis adalah satu kemahiran yang paling penting.

Sebab kalau salah letak harga, ia beri kesan kepada bisnes.

Kalau letak mahal sangat, nanti pelanggan tak beli.

Kalau letak murah sangat, nanti kita yang rugi.

Memang pening kalau nak memikirkan harga yang bersesuaian.

Nak senang, lebih baik kita tentukan harga mengikut harga pasaran.

Itu jalan paling selamat.

Jangan letak harga rendah sangat kerana anda akan merosakkan nilai pasaran.

Lagi satu, harga rendah akan menjejaskan kualiti kerja kita kerana mentaliti kita akan terpengaruh dengan harga murah = kualiti rendah.

Pelanggan Nak Murah Tapi Nak Kualiti Tinggi

Tapi pelanggan takkan berfikiran begitu.

Bagi pelanggan, mereka akan mencari harga yang murah, tapi nak berkualiti. Faham-fahamla ya.

Akibatnya, kalau kita menjual dengan harga murah, memang kitala yang parah dikemudian hari.

Akibatnya kita yang tanggung.

Memang tersepit kita di antara pelanggan dan harga. Antara kepuasan pelanggan dan kerugian.

Jadi, elakkan meletak harga terlalu rendah atau rendah dari harga pasaran.

Tipsnya, Ikut Harga Pasaran.

Ikut harga pasaran dan tingkatkan kualiti pemasaran bagi menarik lebih ramai pelanggan.

Wednesday, January 20, 2016

Maharaja Lawak Mega 2016 bakal bersiaran tak lama lagi, bermula 29.1.2016 nanti dan Senarai Penuh Peserta Maharaja Lawak 2016 sudah pun keluar.

Boleh rujuk di siakapkeli.my untuk senarai penuh.

Bagi aku, cuma 3 kumpulan dari senarai penuh peserta yang aku boleh kata pilihan. Yang lain biasa2 sahaja.

Tapi, kita tak tahu lagi prestasi mereka. Harap aku salahla.

Ini adalah Top 3 Pilihan aku untuk Maharaja Lawak Mega 2016.




Juara mungkin Bocey atau LOL.

Saturday, January 16, 2016

Sebut jer jenama Ramly, pasti dah terbayang dalam kepala kita syarikat apa Ramly nie.

Produknya sentiasa menjadi pilihan ramai terutamanya produk burgernya yang pasti sangat sinonim dengan burger jalanan kat Malaysia nie.

Rasanya memang tiada tandingan dan mampu menandingi kualiti rasa burger McDonald dan juga Burger King.

Kini, Ramly terus mengembangkan kuasanya dengan terbinanya kilang terbaru syarikat tersebut di Pulau Indah Klang.

Dijangka, jualannya akan mencecah RM2 billion selepas kilang barunya beroperasi dijangka pada 2018.

Satu pencapaian yang sangat-sangat boleh dibanggakan dan wajar kita contohi.

Syarikat yang didirikan dengan modal RM2000 sahaja, kini mampu mencecah jualan berbillion ringgit.

Sama-samalah kita terus mencontohi syarikat ini dan teruslah kita menyokong produk syarikat ini.

Sumber: The Vocket

Thursday, January 14, 2016

Jika ada pemilik produk atau servis yang berminat untuk produk atau servis mereka direview di dalam blog ini, bolehla hantarkan email ke blogger.razis@gmail.com.

Hantar butiran lengkap produk atau servis anda ke email di atas.

Cas yang dikenakan adalah sangat murah dan berpatutan.

Hanya RM10.00 sahaja untuk 1 posting.

Murahkan?

Jadi, apa tunggu lagi? Emailkan butiran segera untuk tindakan selanjutnya.

Review ini bukanlah untuk keuntungan semata-mata, cuma nak membantu rakan peniaga untuk mewar-warkan produk atau servis anda.

Kalaupun bukan untuk menjual, ia akan berkesan untuk tujuan pemasaran dan pastinya review tentang produk dan servis anda akan kekal di blog ini, selagi mana blog ini wujud.

Dan review itu akan ada dirangkaian enjin carian selagi ia ada dalam blog ini.

Jika berminat, cepat-cepat emailkan butiran ke blogger.razis@gmail.com

Saturday, January 9, 2016

Dah 9 hari berlalu untuk tahun 2016.

Dijangka 2016 adalah tahun yang mencabar, terutamanya dari segi ekonomi.

Ramai yang sedang berusaha untuk memastikan pendapatan utama terus stabil.

Ada yang dah diberhentikan kerja.

Ada yang sedang membina perniagaan sebagai #2kerja seperti yang disarankan menteri.

Yang mana dah ada #2kerja , mereka sedang membina #3kerja kerana kesempitan kewangan.

Apapun, berapa kerja sekalipun, apa yang penting adalah kehidupan dapat diteruskan bersama keluarga.

Lagi 1, bagi memastikan #2kerja anda itu meringankan, bukan membebankan adalah dengan merancang serapi mungkin.

Perancangan rapi akan menjayakan rancangan #2kerja anda itu akan meringankan bebas anda.

Kalau anda inginkan #2kerja yang melibatkan industri perkahwinan, bolehlah hubungi pihak ISDA Catering & Wedding Planner.

Mungkin anda boleh jadi agent jualan, atau mungki terus menjadi rakan kongsi di kawasan anda.

Bisnes berkaitan majlis perkahwinan Insha Allah sesuai dijadikan #2kerja kerana ia hanya memerlukan komitmen penuh pada hujung minggu sahaja.

Hari lain hanya dipenuhi dengan urusan biasa sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Get this widget